Stefanie Roos este directoarea programului "Statul de drept in Europa de Sud-Est" din cadrul fundatiei germane Konrad Adenauer si un observator atent al reformei in Justitie.
» Considerati indreptatita motivatia ministrului Chiuariu in legatura cu revocarea procurorului Tulus, cum ca n-ar fi obtinut nici o condamnare?
Sarcina procuraturii este sa acuze. Procuratura nu poate determina singura condamnarea acuzatului. Pentru asta exista judecatorii independenti.
» Dar sunt condamnarile un criteriu in evaluarea activitatii unui procuror?
Nu. Este periculos sa se considere asta un criteriu. Ma gandesc la procurorii din Germania, dar nu cred ca exista diferente mari intre functiile procuraturii romanesti si ale celei germane. Functia procuraturii este de a demara prin actul acuzarii o actiune in justitie, inclusiv cea de strangere de probe. In momentul in care formulez o punere sub acuzare, ca procuror, sunt deja convinsa ca exista destule dovezi pentru o condamnare. Altminteri n-as demara procedura. Sunt de altfel constransa prin lege sa nu incep o ancheta daca nu am destule dovezi, pentru ca e valabila prezumtia de nevinovatie. In condamnarea unui inculpat, acuzarea joaca desigur un rol, dar exista nenumarate cazuri in care verdictul se distanteaza de textul acuzarii, pentru ca in timpul audierilor si procesului apar noi dovezi care pot pune totul intr-o alta lumina. Daca acum procurorii trebuie sa formuleze acuzarea in asa fel incat judecatorul sa nu poata decide altfel decat printr-o condamnare, este nu doar o ingerinta in procuratura, ci si una in independenta judecatorilor. De aceea nu e surprinzatoare reactia magistratilor.
» Senatul a adoptat legea Agentiei Nationale de Integritate, care va fi subordonata Parlamentului. Credeti ca va fi o institutie eficienta?
Va fi dificil. Daca se vrea o institutie care sa controleze conflictele de interese si averile parlamentarilor, independenta ei sta sub semnul intrebarii, la fel si eficienta ei. Totul trebuie vazut si din perspectiva angajamentelor fata de UE dinainte de aderare. In plus, daca Parlamentul trebuie sa decida singur asupra modului cum va fi controlat, desigur ca e dificil sa ai un organism eficient.
» Efectul Macovei
Stefanie Roos considera ca "aspectul pozitiv al activitatii Monicai Mavovei a putut fi vazut in ultimele zile: reactia la comportamentul lui Chiuariu din partea societatii civile, a judecatorilor, procurorilor si Institutului National al Magistraturii. Meritul Monicai Macovei este ca a reusit sa creeze o magistratura critica la adresa derapajelor, care reactioneaza si se apara impotriva neregulilor pe care le semnaleaza. Sunt convinsa ca Monica Macovei va avea in continuare o voce puternica in Romania."