Grupul ecologist WWF (World Wildlife Fund) a realizat un top al celor mai poluante centrale electrice de pe "batranul continent".
Raportul WWF prezinta, in functie de emisiile de CO2 inregistrate intr-o ora de functionare, primele cele mai nocive 30 de centre energetice din Europa.
Germania se considera unul din liderii luptei impotriva incalzirii globale in Europa. Dar realitatea din teren este alta. Zece dintre primele 30 cele mai poluante centrale electrice din Europa se afla pe teritoriul acestei tari, a informat publicatia germana Der Spiegel.
Mai mult, sase dintre cele zece companii germane care apar pe lista de 30 de nume sunt in "top 10". Patru dintre acestea apartin gigantului energetic RWE: Niederaussem se situeaza pe locul trei in ultimul top amintit, in timp ce Frimmersdorf, Weisweiler si Neurath ocupa locurile cinci, sase si sapte. Alte doua centrale apartin grupului Vattenfall: Jänschwalde ocupa locul al patrulea in top 10, in timp ce Boxberg vine a 10-a. Toate aceste zece centrale opereaza pe baza de lignit.
Cele mai poluante doua centrale din Europa se afla in Grecia. Facilitatea de la Agios Dimitrios este cea mai poluanta, aceasta producand aproximativ 1,35 kilograme de CO2 pe ora. Marea Britanie imparte cu Germania "meritul" de a avea si ea zece centrale in top, in timp ce Polonia figureaza cu doar patru centrale extrem de poluante, iar Spania, Portugalia, Italia si Republica Ceha, doar cu una.
Potrivit WWF, cele 30 de centrale sunt responsabile pentru producerea a 393 de milioane de tone de CO2 anul trecut, cifra care reprezinta un alarmant 10% din totalul emisiilor din Uniunea Europeana. Dintre toate statele prezente in "top 30", WWF a criticat in special Germania, deoarece aceasta continua sa construiasca centrale electrice pe baza de carbune si a cerut Berlinului sa inceteze sa aloce subsidii industriei carbunelui, in favoarea unor alte surse de energie.