4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024

Evolutie bizara

Corectiile la bursa au continuat si pe parcursul sedintei de miercuri. Ele au parut chiar destul de accentuate in prima parte a zilei, dar s-au mai temperat ulterior, astfel ca la inchiderea pietei scaderile pe emitentii de baza nu au fost la fel de importante ca in sedinta anterioara.
Evolutia indicilor BET, BET-C si ROTX a fost bizara si neconforma cu realitatea. Din pacate, trebuie sa subliniem ca in aceasta situatie regulamentele Bursei de Valori Bucuresti referitoare la modalitatea de calcul a indicilor respectivi s-au dovedit extrem de neinspirat alcatuite.
Practic, nici BET si nici ROTX nu au reflectat ieri evolutia pietei, ceea ce este un lucru destul de suparator pentru ca pana la urma acesta este rolul unui indice: sa zugraveasca pe cat mai fidel posibil evolutia de ansamblu a pietei sau a sectorului pentru care este calculat.
Anomalia a fost cauzata de faptul ca pentru titlurile Banca Transilvania ieri a fost prima zi in care cumparatorii nu mai beneficiaza de efectele celor doua majorari de capital. Ca atare, pretul s-a ajustat descendent si o va mai face si maine, cotatia de echilibru calculata matematic situandu-se in jurul valorii de 0,7150 lei.
Aceasta miscare este insa perfect normala si justificata si nu reprezinta in fapt o diminuare a capitalizarii bursiere a emitentului respectiv, de aceea era normal ca in formula de calcul a indicelui BET sa se compenseze aceasta variatie de -15% a actiunilor TLV.
Pentru ca nu s-a tinut seama de acest fapt, pe ecrane s-a afisat o scadere de 4% pe indicele BET, lucru care ar putea fi interpretat de un investitor strain, necunoscator al ciudateniilor de pe bursa bucuresteana, ca o scadere dramatica a pietei de capital.
In cazul indicelui ROTX am avut parte de o alta ciudatenie, si mai mare, dar de sens contrar. Astfel, formula de calcul a ROTX tine seama si de numarul de actiuni, care in urma majorarii de capital a TLV practic va creste cu peste 50% si ca atare pentru ROTX astazi s-a afisat pe ecrane o crestere de 7%, care de asemenea este cat se poate de ireala si care poate induce in eroare multi investitori straini sau autohtoni mai putin initiati.

Iulian Panait
Iulian Panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă