Corectiile la bursa au continuat si pe parcursul sedintei de miercuri. Ele au parut chiar destul de accentuate in prima parte a zilei, dar s-au mai temperat ulterior, astfel ca la inchiderea pietei scaderile pe emitentii de baza nu au fost la fel de importante ca in sedinta anterioara.
Evolutia indicilor BET, BET-C si ROTX a fost bizara si neconforma cu realitatea. Din pacate, trebuie sa subliniem ca in aceasta situatie regulamentele Bursei de Valori Bucuresti referitoare la modalitatea de calcul a indicilor respectivi s-au dovedit extrem de neinspirat alcatuite.
Practic, nici BET si nici ROTX nu au reflectat ieri evolutia pietei, ceea ce este un lucru destul de suparator pentru ca pana la urma acesta este rolul unui indice: sa zugraveasca pe cat mai fidel posibil evolutia de ansamblu a pietei sau a sectorului pentru care este calculat.
Anomalia a fost cauzata de faptul ca pentru titlurile Banca Transilvania ieri a fost prima zi in care cumparatorii nu mai beneficiaza de efectele celor doua majorari de capital. Ca atare, pretul s-a ajustat descendent si o va mai face si maine, cotatia de echilibru calculata matematic situandu-se in jurul valorii de 0,7150 lei.
Aceasta miscare este insa perfect normala si justificata si nu reprezinta in fapt o diminuare a capitalizarii bursiere a emitentului respectiv, de aceea era normal ca in formula de calcul a indicelui BET sa se compenseze aceasta variatie de -15% a actiunilor TLV.
Pentru ca nu s-a tinut seama de acest fapt, pe ecrane s-a afisat o scadere de 4% pe indicele BET, lucru care ar putea fi interpretat de un investitor strain, necunoscator al ciudateniilor de pe bursa bucuresteana, ca o scadere dramatica a pietei de capital.
In cazul indicelui ROTX am avut parte de o alta ciudatenie, si mai mare, dar de sens contrar. Astfel, formula de calcul a ROTX tine seama si de numarul de actiuni, care in urma majorarii de capital a TLV practic va creste cu peste 50% si ca atare pentru ROTX astazi s-a afisat pe ecrane o crestere de 7%, care de asemenea este cat se poate de ireala si care poate induce in eroare multi investitori straini sau autohtoni mai putin initiati.