» Chefurile cu tigani si muzica traditionala ungureasca si romaneasca sunt reiterate cu succes in barurile clujene
Zeci de spectatori, tineri mai ales, se inghesuie in barurile din Cluj de fiecare data cand se anunta "petrecere cu muzica tiganeasca". Ultimul spectacol, desfasurat in deja cunoscuta locatie Aux Anges (La ingeri) a adus muzicanti din zona Calata, de pe Nadas. Cei 4 care alcatuiesc formatia spun ca ei concerteaza in varii centre orasenesti de ani buni de zile si ca au succesul asigurat: faptul ca muzica interpretata e originala atrage inimile spectatorilor, afirma ei. "Io de 5 ani cant in formatia asta muzica tra-ditionala romaneasca si tiganeasca de pe Nadas", spune primasul Laszlo Csongor. De altfel, tinuta lui, care aminteste de un cow-boy autohton, atrage privirile tuturor, dar nici muzica pe care o interpreteaza nu are alt scop decat sa adune aplauze. De cele mai multe ori duminica, "La ingeri", atmosfera devine nebuna, inecata in fum si acorduri ce amintesc de chefurile cu tigani ale grofilor unguri. Mai ales tineretul maghiar din public cunoaste textele si danseaza, iar cei mai cuminti se multumesc sa bata din palme in ritm sau sa chiuie asa cum cere… partitura.
Desi concertele sunt proiectate sa se termine in jurul orei 23:00, sunetul viorilor obosite se aude pana tarziu inspre dimineata, direct din strada. Dansatorii sunt, de cele mai multe ori, de netrimis acasa.
Studenti, profesori universitari, muzicieni cu scoala sau artisti consacrati vin sa "ia lectii" de la tiganusii adunati de prin sate, incantati ca domnilor le dispare "domnia" cand aud infocatele csardasuri! Duminica seara, formatia din Calata, compusa din Varga stefan-vioara, Laszlo Csongor – vioara, Toni Rudolf-contra si Albert Balazs-contrabas a convins inca o data ca muzica lautareasca pura poate inca sa faca furori.