8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandal pe casele sasilor

Scandal pe casele sasilor

» Zeci de localnici din cateva sate din Alba traiesc in fiecare zi cu spaima ca vor fi evacuati din case de catre fostii proprietari: sasii care au parasit tara inainte si dupa 1989.

» Sasii cer anularea contractelor de vanzare-cumparare incheiate intre statul roman si noii proprietari, precum si retrocedarea fostelor locuinte.

Primele evacuari au avut deja loc si alte cereri de retrocedare au ajuns la primarii. De asemenea, la instantele de judecata din Blaj si Alba Iulia sunt pe rol mai multe procese prin care sasii cer anularea contractelor de vanzare-cumparare incheiate intre autoritatile statului roman si noii proprietari. In Germania a fost infiintata chiar si o asociatie denumita "Restitutio", care ofera sasilor asistenta pentru recuperarea proprietatilor abandonate in Romania.
In cateva localitati din judetul Alba, de-a lungul Tarnavei Mici si Tarnavei Mari, oamenii traiesc adevarate drame. Este vorba despre familiile de romani care au cumparat legal imobilele abandonate de sasii care au plecat din Romania. O parte dintre etnicii germani care au plecat din tara in vremea comunismului si chiar dupa revolutie vor inapoi proprietatile pentru care au primit despagubiri de la statul roman.
Mii de familii de sasi au parasit de bunavoie in anii ’80 localitatile din Transilvania. Proprietatile sasilor au fost cedate statului roman in schimbul unor sume de bani, respectiv cate 35.000 de lei pentru imobilele din mediul rural si cate 70.000 pentru cele din mediul urban. O parte din familiile de sasi au primit, de asemenea, un ajutor financiar important din partea guvernelor federale ale landurilor germane in care s-au mutat. Imobilele parasite au intrat in proprietatea autoritatilor locale, care le-au inchiriat familiilor de cetateni romani care nu aveau locuinta.
Dupa aprobarea in 1996 a Legii 112, chiriasii au avut posibilitatea sa cumpere legal ca-sele si pamanturile pentru care plateau chirie. Majoritatea caselor aveau o vechime de peste 100 de ani, erau construite fara fundatii, motiv pentru care, dupa cumparare, cetatenii romani au realizat investitii importante in consolidarea acestora. De asemenea, au fost realizate lucrari de introducere a gazului metan, de alimentare cu apa potabila si incalzire centrala. In unele cazuri sumele investite ar fi putut permite construirea unei case noi.
Acum insa, o parte dintre etnicii germani vor casele inapoi. Pe rolurile instantelor din Alba sunt mai multe procese prin care sasii doresc anularea contractelor de vanzare-cumparare incheiate dupa 1996, iar la primariile din Blaj, Valea Lunga, Garbova, Jidvei, sona sunt inregistrate zeci de cereri de retrocedare a imobilelor aflate acum in proprietatea unor cetateni romani. In fiecare dintre aceste localitati se manifesta conflicte mocnite intre actualii proprietari romani si fostii proprietari sasi care isi revendica casele si pamanturile.
Cea ce parea putin probabil s-a petrecut in urma cu cateva luni: proprietarul unei case cumparate de la stat a fost evacuat cu mascatii din imobilul retrocedat de o instanta de judecata din Alba unui etnic german. Este vorba despre familia Martin din satul Manarade, municipiul Blaj. Familia este formata din 9 persoane care, acum, traiesc separat, pe la rude si prieteni. In Manarade exista acum mai mult de 60 de familii care locuiesc in imobile care au apartinut sasilor.

"Isi petreceau concediile la noi"
Despre situatia de aici a vorbit Maria Cordos, care locuieste intr-o casa pe care o detine legal in proprietate, dar care este revendicata de fostul proprietar sas. "Locuiesc intr-o casa veche de peste 100 de ani pe care am cumparat-o. A fost suficient ca o singura familie din Manarade sa fie evacuata pentru ca ceilalti fosti proprietari sa intenteze procese sau sa depuna cereri de revendicare la primarie. Pana acum am avut relatii foarte bune cu fostii proprietari. In fiecare an veneau la noi si stateau in concediu. Niciodata nu au spus ca ar vrea casa inapoi. Am cumparat casa legal. Daca stiam ca statul nu este in drept sa o vanda nu o cumparam. Imi luam teren si construiam o casa noua. Pana in 2006 aici a fost plin de sasi. Nu au existat relatii de dusmanie", a spus Maria Cordos. Aceasta a acuzat "cardasia" functionarilor de la Primaria Blaj care, in opinia acesteia, ar fi complici la actiunile de retrocedare a imobilelor catre sasi.
Un motiv suficient in a sustine acuzatia Mariei Cordos la adresa functionarilor din Primaria Blaj este modul in care s-au derulat ostilitatile in procesul civil prin care fostul proprietar sas al imobilului din Manarade l-a deschis impotriva administratiei locale. In toate documentele prezentate in instanta, reprezentantii primariei au evitat sa sustina ca imobilul a fost vandut legal Mariei Cordos inainte de declansarea procesului, ceea ce ii lasa pe judecatori sa inteleaga faptul ca este in continuare in proprietatea statului. Actiunea civila impotriva Primariei Blaj a fost deschisa de Christine Friedsam (sotia fostului proprietar) in ianuarie 2004.

Judecatori pacaliti prin omisiune
Maria Cordos a cumparat casa si terenul de la stat in 2003, an in care s-a si intabulat la Cartea Funciara, lucru pe care reprezentantii primariei nu l-au precizat in nici un document inaintat la cele patru instante la care s-a judecat procesul. "Imobilul fiind in proprietatea statului, nu exista nici un impediment in calea restituirii acestuia catre reclamant", au precizat judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia in motivarea sentintei din octombrie 2004. La fel, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie afirmau, in septembrie 2005, ca "nu exista nici un impediment pentru restituirea in natura a bunului aflat in proprietatea statului, in ipoteza in care locuinta nu a fost instrainata legal catre o terta persoana".
In conditiile in care primaria a evitat sa precizeze ca locuinta si terenul aferent erau deja vandute Mariei Cordos, toate instantele i-au dat dreptate fostului proprietar si au dispus restituirea in natura a acestora. Maria Cordos nu a stiut de proces, motiv pentru care nu a putut interveni in apararea dreptului sau. Are, totusi, norocul ca, imediat dupa cumpararea casei, s-a intabulat la Cartea Funciara, astfel incat este in continuare proprietar al bunurilor din Manarade, str. Principala nr. 82.

Scurta poveste de la Valea Lunga
Situatia este similara intr-o alta localitate in care au locuit sasi. In comuna Valea Lunga au avut loc pana acum patru evacuari de familii din locuinte cumparate "pe Legea 112". Primarul Vasile Pusca a spus ca sunt acum pe rol alte patru procese, care s-ar putea finaliza cu scoaterea in strada a cetatenilor romani care au cumparat legal imobilele. "Nu am treaba cu casele nationalizate. Acestea trebuie retrocedate fostilor proprietari. Dar aceste case au fost cumparate legal. Mai mult, sasii au fost despagubiti si nu ar fi normal sa li se dea casele inapoi. Daca nu locuia cineva in aceste case, acum erau distruse", a afirmat primarul Pusca.
Iuliana Konard a locuit intr-o casa "de sasi" pe care familia ei a fost nevoita sa o paraseasca. "Parintii mei au cumparat casa in 1997. Cand au mers sa se intabuleze in 1999 au aflat ca sasul era deja intabulat ca proprietar. Au inceput procesele. Hotararile judecatoresti s-au tot schimbat. Cand avea dreptate sasul, cand parintii mei. Dupa sapte ani de procese, bani cheltuiti, stres si amenintari cu evacuarea, familia mea a ales sa plece de bunavoie din casa", a spus Iuliana Konard. Mai norocoasa a fost familia Mihai din Valea Lunga, care, neavand bani, nu a cumparat casa in care a locuit cu chirie pana in 2003. "A venit sasul cu hartie ca trebuie sa plecam din casa. Acum locuim in casa unui alt sas, care ne-a lasat sa stam cu conditia sa nu modificam nimic", a afirmat Elisabeta Mihai.

IPJ Alba face verificari
"Sunt vehiculate nume de functionari publici care, poate si remunerati de petenti, ajuta la dobandirea in graba a fostelor imobile nationalizate conform Decretului nr. 223/1974", a spus senatorul de Alba Alexandru Peres. Declaratiile senatorului au la baza mai multe sesizari pe tema retrocedarilor, dintre care unele care cuprind acuzatii directe cu privire la functionari publici din Primaria Blaj, care, "stimulati" financiar, s-ar fi implicat direct in retrocedari. Primarul din Blaj, Alexandru Simion Bacila, a spus ca incearca sa verifice situatia in care subordonatii sai s-ar fi implicat in retrocedari. "Eu nu am probe prin care sa pot identifica persoanele care s-au implicat. Poate ca si Prefectura ar fi bine sa se implice intr-un control si sa lamureasca situatia, dar va spun ca multe din actiunile acestea s-au petrecut pe vremea cand nu eram in functie", a declarat Bacila.
IPJ Alba a deschis o investigatie in legatura cu acuzele aduse functionarilor din Primaria Blaj. Un politist a venit la una dintre familiile din Manarade exact in momentul documentarii noastre pentru acest articol.

Ambiguitati legislative

Maria Cotea este unul dintre avocatii care ii reprezinta in instanta pe fostii proprietari ai imobilelor. Parerea avocatului este ca aceste situatii au fost determinate de prevederile legislatiei din domeniul fondului funciar. "Legea este deficitara cu acele masuri reparatorii. Legiuitorul a facut incurcaturile, nu justitia. Un avocat poate sa gaseasca si cauze de nulitate a contractelor de vanzare-cumparare ale acestor imobile. Bine ar fi daca s-ar umbla la lege."

Cele mai citite

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...
Ultima oră
Pe aceeași temă