» Conducerea BNR a anulat cota de rezerve minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte.
» Specialistii spun ca acest lucru arata importanta pe care BNR o acorda stimularii economisirii.
» Costurile cu sursele de finantare vor fi mai mici si aceste banci vor putea sa ofere credite mai ieftine.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a anulat in ultima sa sedinta, de miercuri, cota de rezerve minime obligatorii pe care bancile pentru locuinte erau obligate sa o transfere in conturile sale. In dorinta de a stimula economisirea, spun bancherii, BNR a hotarat stabilirea unui nivel zero pentru ratele rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte, prin care armonizeaza regulamentul privind regimul rezervelor minime standardelor Bancii Centrale Europene.
A inceput armonizarea cu normele BCE
Specialistii spun ca acest lucru arata importanta pe care BNR o acorda stimularii economisirii, gradul acesteia fiind, in acest moment, in sistemul bancar romanesc mult sub media din Uniunea Europeana.
"E o decizie buna care se inscrie in standardele Bancii Centrale Europene pentru ca depozitele cu scadente mai mari de doi ani beneficiaza de rata zero la rezervele minime obligatorii. Aici se incadreaza si asa-numitele depozite bauspar, care au in general o scadenta mai mare, iar la noi, de regula, sunt pe cinci ani", a declarat, la randul sau, presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin.
Acesta a atras atentia ca e de asteptat ca BNR sa continue astfel de armonizari, mai ales ca Romania va adopta in anii urmatori moneda europeana. "Aceasta masura ar trebui vazuta ca un prim semnal ca poate vor urma si alte masuri de armonizare treptata a rezervelor minime obligatorii la normele BCE", a mai spus Petre Tulin.
Pentru clienti, decizia va avea un efect indirect. Costurile bancilor pentru locuinte cu sursele de finantare vor fi mai mici si aceste banci vor putea, eventual, sa ofere credite mai ieftine, raspunzand dorintei clientilor lor de a putea avea produse de creditare mai ieftine, spun specialistii bancari.
In rest, asteptare
Conducerea BNR a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru celelalte banci, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, indiferent daca pasivele au scadenta reziduala mai mica sau mai mare de doi ani. Banca centrala plateste bancilor dobanzi de 2,10% pe an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90% pe an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.
In schimb, rezervele minime obligatorii impuse de Banca Centrala Europeana (BCE) institutiilor de credit din zona euro sunt de 2% din depozitele cu scadenta mai mica de doi ani si de 0% pentru cele cu scadenta mai mare de doi ani. BCE plateste bancilor o dobanda anuala de 3,81% pentru rezervele minime.
Ca atare, este greu de estimat in acest moment cat de mult sau cat de repede se vor ieftini creditele acestor banci.
» Conducerea BNR a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru celelalte banci.
Piata
» Doi competitori
Pe piata din Romania opereaza doua banci de economisire si creditare in domeniul locativ – Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. Raiffeisen Banca pentru Locuinte, infiintata in iunie 2004, avea la finele anului trecut active de aproape 75 de milioane de euro, in crestere cu peste 85%, avansul fiind generat in principal de majorarea depozitelor clientilor, si estimeaza pentru acest an o majorare la 135 de milioane de euro. HVB Banca pentru Locuinte si-a inceput activitatea la sfarsitul anului 2005. Institutia avea la sfarsitul anului trecut 10.000 de clienti, valoarea totala a contractelor de economisire-creditare fiind de circa 200 de milioane de lei. Potrivit BNR, banca avea, in decembrie 2006, active de 12,5 milioane de euro.
BCR, cea mai mare institutie de credit de pe piata locala, si-a anuntat intentia de a deschide, probabil in acest an, o banca pentru locuinte impreuna cu una din institutiile din grupul actionarului sau majoritar, Erste Bank din Austria. De asemenea, CEC a aratat ca vrea sa intre pe acest sector.