» 17 organizatii nonguvernamentale avertizeaza ca referendumul ar putea fi fraudat cu usurinta prin metoda consacrata in 2004: votul multiplu.
» Societatea civila acuza actuala putere ca are practici similare cu ale PSD la alegerile trecute.
Societatea civila s-a reunit ieri intr-un "grup ingrijorat" de "degradarea respectului pentru procedurile democratice" si de posibilele furturi de la referendum. 17 organizatii nonguvernamentale, printre care Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Societatea Academica din Romania si Grupul pentru Dialog Social, avertizeaza asupra pericolului ca votul de la referendum sa fie fraudat pe baza metodelor "verificate" la alegerile din 2004. Reprezentantii societatii civile au facut un apel la populatie, reactivand un slogan de la scrutinul de acum doi ani si jumatate: "Nu pot ei fura cat putem noi vota!". Un alt apel a fost lansat catre parlamentari. "Inca se poate face ceva. Sa lase balta directia pe care au pornit!", declara Sorin Ionita, reprezentant SAR. Actiunea de ieri a fost generata de hotararea Parlamentului potrivit careia, daca la referendum nu se vor intruni conditiile de valabilitate prevazute de lege, adica nu se vor prezenta la urne jumatate plus unu din numarul celor inscrisi pe liste, atunci alesii vor avea ultimul cuvant cu privire la procedura de urmat. Semnatarii apelului spun ca, daca va fi o prezenta scazuta la urne, atunci "re-ferendumul devine inutil, parlamentarii creandu-si abuziv posibilitatea de a se substitui vointei cetatenilor". Directorul AMP, Mircea Toma, afirma: "Tradus in limbaj comun, noi aflam si dupa aceea vedem noi! Cu acest «vedem noi!» nu putem fi de acord". Astfel, au cerut Curtii Constitutionale si Parlamentului sa explice pasii concreti care vor urma dupa referendum, pentru ca, precizeaza Toma, "nu putem sa iesim la vot fara sa stim ce urmeaza".
Pe de alta parte, cele 17 organizatii nonguvernamentale si-au exprimat ingrijorarea fata de riscul fraudarii alegerilor prin practica votului multiplu. Directorul de cercetare al APD, Costel Popa, a explicat ca, "daca nu sunt in localitatea de domiciliu, cetatenii pot vota in orice alta sectie din tara (…) de cate ori doresc, singurul control fiind autocolantul de pe cartea de identitate, care se poate dezlipi usor". Popa a adaugat ca solutia prevazuta de lege este sa se voteze cu cartea de alegator, dar nu poate fi pusa in aplicare deoarece nu au fost distribuite in totalitate. In aceste conditii, APD a propus ca la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor sa se constituie o baza de date cu cei care au votat pentru a-i descuraja pe cei care ar dori sa voteze de mai multe ori si, in cazul in care acest lucru s-ar intampla, sa poata fi usor identificati.
De asemenea, ONG-urile au solicitat Guvernului sa asigure, in mod proportional cu numarul alegatorilor din strainatate, conditii de vot adecvate pentru ca acestia sa-si poata exprima opinia.