15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRomania, in topul poluatorilor europeni

Romania, in topul poluatorilor europeni

In Romania, in ultimii ani, au crescut emisiile de gaze cu efect de sera, se arata intr-o statistica a Agentiei Europeane de Mediu, publicata in primul trimestru al acestui an.

Cresteri ale emisiilor de gaze cu efect de sera au fost inregistrate in Luxemburg, Irlanda, Cehia si Romania. Alte tari precum Lituania, Bulgaria, Estonia
si-au redus emisiile cu pana la o treime. Cu toate ca activitatile economice si turismul sunt la un nivel superior de dezvoltare in Germania, Elvetia si Suedia, aceste tari au avut emisii de gaze monitorizate sub nivelul celor din Romania.
AEM a monitorizat emisiile cu efect de sera pe continentul european pentru perioada 1990-2004. Conform statisticilor, Romania s-ar afla pe locul 5 al tarilor europene la emisiile de gaze.
Conform Protocolului de la Kyoto, care prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon, in Romania, prin planul de alocare vor fi 248 de instalatii care vor beneficia de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Acesta reprezinta dreptul pe care un operator care administreaza o instalatie il are de a emite o tona de dioxid de carbon, intr-o perioada determinata.
Reprezentantii Agentiei Nationale Pentru Protectia Mediului sustin insa ca stam foarte bine in ceea ce priveste reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar in perioada urmatoare vom putea chiar "exporta" din unitatile de aer curat. Acestia sustin ca pentru protocolul semnat in 2006 anul de referinta era 1989, iar, raportat la acest nivel, poluarea s-a redus, datorita restrangerii activitatii unor intreprinderi mari poluatoare, cu 40-50%.

» In Romania,
248 de instalatii vor beneficia de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

poluare

» RomAnia –
locul 40 pe glob
Romania se situeaza pe locul 40 intr-un top al celor mai poluante 50 de state la nivel mondial, potrivit unei analize realizate de Reuters. Totusi, in perioada 1990-2000, Romania a redus cu 50% emisia de gaze cu efect de sera, de la 250 milioane de tone la 125 milioane de tone. M.I.

Cele mai citite

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...
Ultima oră
Pe aceeași temă