7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialBolsevism de catifea?

Bolsevism de catifea?

Logica
Dupa decizia Parlamentului de pe 24 aprilie de a arbitra consecintele unui referendum la care nu ar participa jumatate plus unu din populatia cu drept de vot, dezbaterea specialistilor in drept constitutional prefigureaza un nou conflict de putere intre Curtea Constitutionala si Parlament. Pe de-alta parte, decizia de a se organiza referendumul intr-o sambata – zi fie de lucru, fie de plecare in week-end –, nu de duminica, este corelata ipotezei insuficientei participari la vot. Devine din nou evident, cum am mai scris aici, ca alianta actioneaza nu dintr-o cauza, necesitatea unei precizari juridice, ci intr-un scop, demiterea lui Traian Basescu: fa in asa fel ca alegatorii sa nu vina la vot si profita prin masuri proprii de faptul ca ei nu vin la vot. Ce politica dezvaluie aceasta miscare?

Rememorare
PSD si PRM au pierdut puterea in 2004 in fata unor adversari, Basescu si Partidul Democrat, desprinsi din acelasi trunchi comun al vechiului Partid Comunist. Rebotezarea in social-democratie s-a facut prin doua operatii de decantare: activul de partid s-a separat de aparatul securistic, producand PSD (atunci altfel numit) si PRM, iar din primul democratii autentici s-au desprins de vechile retele de putere, ducand la un PD condus de Basescu, dupa eliminarea incertului Petre Roman. Esecul din 2004 a declansat o tactica defensiva de "invizibilizare" prin impingerea in planul doi a retelelor de putere Iliescu si Nastase de catre noul lider Geoana. PSD si PRM intra intr-un con de umbra ce parea a putea dura pana la alegerile din 2008, mai ales ca Partidul Conservator, si el desprins din acelasi trunchi, optase pentru capitalism luminat in guvern.  
PC revine in opozitie, dar echilibrul se mentine pe 18 decembrie 2006, cand condamnarea comunismului de catre Basescu este tacit acceptata de PSD, desi Iliescu nu participa la sedinta Parlamentului, iar PRM il ataca furibund pe presedinte, agitand prin sala, sa nu uitam, imaginea acestuia dupa gratii: un gest ce se va dovedi programatic.
Ruptura dintre liberali si Basescu determina o totala rasturnare de tactica. Invizibilitatii ii urmeaza vizibilitate excesiva gratie mass-media obediente, iar de la diferentiere se trece la regruparea fortelor: PSD, PRM si PC actioneaza ca un bloc omogen, revenind la dispunerea lor din anii ’90, cand erau la putere. Li se adauga treptat liberalii, ei insisi disjuncti acum intre aripa democrata, devenita PLD, si aripa retelelor de putere, ramasa PNL: o semnificativa pozitionare in oglinda fata de vechea opozitie. In fine, li se alatura, dupa declaratii initial contrare, cinicul "partid al guvernului", UDMR.

60 de ani mai tarziu
De la inceputul lui 2007, PSD, PRM si PC actioneaza exact ca partidul mama din anii 1944-1947. Mai intai, regruparea lor prin ignorarea detaliilor aminteste blocul FND din 1944. In al doilea rand, atacul este distribuit diferentiat: focalizat pe adversarul cel mai periculos, presedintele Basescu (in 1945: generalul, prim-ministrul Radescu), dupa principiul ca, dupa varful piramidei, restul va cadea de la sine, si indreptat secundar pe sprijinitorii lui, acum PD si liberalii din PLD, desi PSD nu avea initial nimic de impartit cu ei. In 1946 erau falsificate alegerile si in 1947 dizolvate PNt al lui Maniu si liberalii lui Bratianu. In al treilea  rand, sunt utilizati "tovarasii de drum", PNL si UDMR, la fel ca, in 1946, liberalii lui Guta Tatarascu: jocul este purtat cu mainile unor acoliti fortati la pierderea identitatii si deci la discreditare electorala. In fine, sunt subminate dinauntru legile si institutiile, Parlamentul de acum ca si in cel de atunci, dar, o data cu castigarea majoritatii in Parlament, sunt adoptate legi care consfintesc luarea puterii: reforma justitiei, acum limitarea Curtii Constitutionale, ca si detronarea regelui Mihai in 1947 si demiterea lui Basescu. Exact 60 de ani mai tarziu, adica in 2007! Reziduurile revin la suprafata.       
Fortez eu similitudinea metodelor? Sper ca da, ma tem ca nu. Este drept ca Romania era abandonata in 1947 Uniunii Sovietice, iar acum ea este parte din Uniunea Europeana. si totusi, si aceasta arboreaza principiul noninterventiei in afacerile interne, precum Occidentul dupa razboi, desi din alte motive. Prudenta va determina probabil blocul PSD la purtarea de manusi, dar el nu poate, si nici nu vrea, sa ascunda sub acestea ramasitele vechiului bolsevism.
Exista si dictaturi cu acte in regula.

Sorin Alexandrescu este profesor la universitatile din Amsterdam si Bucuresti

Cele mai citite

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Andrei Ivan, pe cale de a pleca de la Craiova în iarna aceasta. Destinația posibilă și viitorul olteanului

Andrei Ivan ar putea părăsi Universitatea Craiova în această iarnă, iar Turcia ar putea deveni următoarea sa destinație, în ciuda unei perioade mai puțin...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă