3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialLegea, calcata in picioare la Rasova

Legea, calcata in picioare la Rasova

» Administratia locala are acte care dovedesc proprietatea asupra baltii Baciu.

» Primarul considera ilegal contractul de concesiune semnat de ADS si "Oxipest".

Indiferent despre cine ar fi vorba, este greu de imaginat ca, oricat ar fi profitul de mare, scoate cu greu bani din buzunar. Pentru oamenii din Rasova s-ar mai rezolva niste probleme cu suma deloc nesemnificativa pe care o are de plata la bugetul local concesionarul baltii Baciu. Daca se mai pune in balanta faptul ca exista si o incalcare flagranta a legii, lucrurile ar trebui sa fie usor de rezolvat. Numai ca in Romania de azi se moare cu dreptatea de mana. Consiliul Local este proprietarul terenului de sub balta si ar avea de incasat o suma frumusica de pe urma folosintei celor aproape 200 de hectare pe care se intinde balta plina de peste.

Primarul comunei constantene Rasova s-a angajat intr-o lupta si, desi nu ii lispsesc armele, nu reuseste sa castige batalia. Se pare ca interesele sunt atat de mari incat, in ciuda evidentei incalcarii legii, administratia locala nu poate beneficia de terenul care apartine. Ce-i drept, este vorba despre pamantul aflat sub apa, pentru care concesionarul afacerii cu peste nu vrea sa plateasca taxa aferenta activitatii desfasurate pe domeniul consiliului local. Situatia baltilor Aliman, Agigea si Seimeni s-a clarificat, dar a ramas balta Baciu, subiect de discordie intre primarie si concesionar. Practic, ceea ce ar trebui sa se inteleaga este ca terenul apartine administratiilor locale, Directiei Apelor "Dobrogea – Litoral", iar activitatea pe care o desfasoara agentii economici este controlata, de ceva vreme, de Compania Nationala de Pescuit si Acvacultura (CNPA). Demersurile primarului Mihalache Neamtu au ramas, cel putin pana acum, fara rezultat. Consiliul local nu reuseste sa incaseze  decat 200 de lei pentru o suprafata de 6000 de metri patrati. Pentru cele 170 de hectare, pe care se intinde balta, in bugetul local nu intra nici macar un ban. Pentru a dovedi proprietatea asupra terenului conducerea administratiei locale a batut pe la multe usi pentru a obtine dovezi. Arhivele Nationale au pus la dispozitia primarului documente doveditoare, desi chiar la primarie exista acte care atesta proprietatea Consiliului Local asupra baltii.

Pentru unii muma, pentru altii ciuma
Romanul a inventat si o zicala perfect valabila si pentru cazul de la Rasova: "legea este facuta pentru a fi incalcata". Girantul respectarii legalitatii in teritoriu, Prefectura, are si ea un cuvant de spus. In conditiile in care exista hotarari ale consiliilor locale, privind patrimoniul, si acte care dovedesc proprietatea asupra terenurilor, nu exista motive pentru care indiferent cine se poate folosi gratuit de ceea ce nu ii apartine. Vicepresedintele Administratiei Domeniilor Statului, Adrian Stan, a declarat ca institutia pe care o reprezinta  si-a rezolvat problemele legate de baltile din judetul Constanta in momentul in care a predat contractele de concesionare a activitatii de pescuit catre C.N. de Pescuit si Acvacultura. Directorul CNPA, Corneliu Popescu, a declarat ca, in calitate de proprietar, compania nu poate face cadastru decat pentru activele ce apartin companiei, deci nu pentru terenul proprietate a Consiliului Local Rasova. Popescu a mai spus ca orice administratie locala ar fi putut sa ceara retrocedarea si are dreptul sa primeasca proprietatile pe care le-a detinut, asa cum este cazul si la Rasova.  

Un proces pe rol
Primarul Mihalache Neamtu a declarat ca, in conformitate cu HG 904, privind atestarea domeniului public al judetului Constanta, s-a adoptat o hotarare de Consiliu Local prin care balta Baciu a fost trecuta in inventarul localitatii. Oricine ar fi putut sa atace hotararea in contencios administrativ, deci inclusiv detinatorul contractului de concesiune, SC "Oxipest", interesat sa isi recupereze investitiile facute de la incheierea contractului. La acea vreme, concesionarul nu a miscat nici macar un deget pentru a se opune unei prevederi care i-ar fi adus prejudicii in activitate. In schimb, agentul economic a apelat la instanta civila pentru a rezolva conflictul cu primaria. Beneficiarul contractului de concesiune, reprezentantul legal al SC "Oxipest", a preferat sa mai astepte un an pentru a actiona in judecata administratia Rasova pentru ca, in acest fel, sa mai castige timp.
Incercarile de a optine un punct de vedere al reprezentantului societatii "Oxipest" au esuat. Cert este ca o actiune in instanta va tergiversa clarificarea situatiei terenului precum si aspectul privind plata sumelor pe care concesionarul ar trebui sa le plateasca pe cei 170.000 de metri patrati pentru ca isi desfasoara activitatea pe domeniul al carui proprietar este administratia locala.  Penru o localitate ca Rasova cele 20–30.000 lei pe an, cat s-ar putea incasa din taxa de folosinta a terenului, reprezinta bani multi, de care ar putea beneficia comunitatea locala.

Gaura In bugetul administratiei locale
Bugetul local este privat de o suma care ar putea fi folosita pentru realizarea unor proiecte pentru comunitate. Cineva, insa, isi bate joc de lege de parca am trai in tara lui Papura-Voda. Institutiile statului ar trebui sa isi faca datoria, pentru ca este vorba despre incalcarea dreptului la proprietate, drept garantat de Constitutia Romaniei.

Proprietar cu acte
"Conform legii, administratia locala este proprietarul terenului de sub balta iar Compania Nationala Apele Romane are responsabilitatea asupra luciului de apa. Activitatea de pescuit a fost de competenta ADS asa cum a fost si in cazul plantatiilor pentru exploatarea carora s-au incheiat contracte de concesiune cu agentii economici interesati. Din punctul nostru de vedere situatia este foarte clara: administratia locala Rasova este proprietarul terenului de sub apa, deci poate percepe taxe pentru cei care desfasoara activitatea economica pe acea suprafata", a spus Claudiu Palaz, subprefect al judetului Constanta.

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...
Ultima oră
Pe aceeași temă