5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025

Note pentru imprumutati

» Tot mai multe banci vor transmite Biroului de Credit si informatii pozitive, pe langa situatia restantelor.

» Biroul va putea emite astfel o "recomandare" completa in ceea ce priveste solicitantul unui imprumut.

Dintre participantii la sistemul Biroului de Credit, doar opt banci, o companie de leasing si doua societati de credit de consum transmit in acest moment si informatii pozitive alaturi de situatia restantelor, ne-a declarat directorul general al institutiei, serban Epure. Acest lucru inseamna ca orice persoana care beneficiaza de un imprumut de la institutiile respective este raportata catre birou, astfel incat sa poata fi evitata obtinerea unor alte credite fara declararea celor obtinute deja.
La sistemul Biroului de Credit participa 23 de banci, care detin pe segmentul de retail o cota de piata de 97%, sase societati de credit de consum, o firma de leasing si o companie de asigurari.
"Ma astept ca, de anul viitor, toti participantii in sistem sa transmita si informatii pozitive", a spus Epure.

Scrisorile de bonitate
Potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, consensul bancilor de a transmite informatii pozitive va permite Biroului de Credit sa emita scrisori de bonitate pentru persoane fizice.
"S-a ajuns la un consens, astfel incat si bancile mari, care aveau o retinere in a transmite date pozitive, au anuntat ca o vor face in curand", a declarat Ghetea.

Gradul de risc curent
Biroul de Credit calculeaza, la solicitarea bancilor, un indicator numit grad de risc curent. Practic, daca in baza de date a Biroului o persoana figureaza cu o restanta, se inmulteste valoarea acesteia cu numarul zilelor de intarziere. Biroul de Credit efectueaza doar aceasta operatiune aritmetica si o transmite mai departe catre institutia care solicita raportul respectiv. "In functie de indicatorul calculat de noi, bancile includ clientul respectiv intr-o anume grupa de risc, conform normelor interne. De exemplu, daca gradul de risc curent calculat de noi este 100, o banca poate considera acest nivel ca fiind satisfacator si poate acorda un alt imprumut clientului respectiv, in timp ce o alta poate refuza accesul la credit. Noi transmitem acest grad de risc curent al solicitantului de credit, fara insa a impune prin aceasta un anumit comportament din partea bancilor. Este treaba institutiilor de credit sa aprecieze informatia pe care noi o furnizam", a declarat serban Epure.

Restante cu 140% mai mari in 2006
Valoarea totala a restantelor la imprumuturile contractate de populatie a ajuns la sfarsitul anului trecut la 419,1 milioane de lei, cea mai mare pondere fiind detinuta de creditele de consum. "Am inregistrat la sfarsitul lui 2006, fata de finalul lui 2005, o crestere de 140% a valorii restantelor curente. Diferenta si evolutia pot parea spectaculoase, dar este doar pe jumatate asa, pentru ca 70% din aceasta crestere se datoreaza institutiilor nou-intrate in sistemul nostru", a explicat serban Epure. Acesta crede ca este mult mai corect sa se foloseasca sintagma "restantele curente ale persoanelor fizice inregistrate la Biroul de Credit si nu restantele populatiei". si asta pentru ca baza de date a biroului este un sistem nou, in care nu sunt inscrise toate restantele populatiei. "Avem participanti noi, care au intrat pe parcursul anului trecut si, de aceea, nu avem aceeasi baza de comparatie. Prin urmare, jumatate din cresterea de 140% se datoreaza noilor raportari primite de la institutiile intrate in sistem anul trecut. Daca folosim aceeasi baza, putem spune ca restantele au crescut cu 70%, adica intr-un ritm mai mic decat cel al creditarii, care a urcat in 2006 cu peste 80%", a mai spus Epure
Numarul de rapoarte eliberate de Biroul de Credit a depasit 10 milioane la finele lunii martie 2007, dupa ce a trecut de cinci milioane anul trecut. Aceasta evolutie a fost determinata, pe langa integrarea in sistem a unor noi participanti, de cresterea activitatii de creditare a persoanelor fizice.

Cele mai citite

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Într-o carieră de calcar din sudul Angliei, o descoperire fascinantă a scos la iveală aproape 200 de urme de dinozauri, vechi de 166 de...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de viscol și Coduri galbene de vânt puternic în mai multe județe

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineața, în zone montane din zece județe. Potrivit ANM, în intervalul 2 ianuarie,...

Acțiunile Tesla au scăzut, după ce a raportat prima scădere a livrărilor anuale

Tesla a publicat raportul privind producția și livrările de vehicule pentru ultimul trimestru al anului 2024, evidențiind atât realizările, cât și provocările companiei într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă