-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFood"Romania, cea mai frumoasa perioada din viata mea"

„Romania, cea mai frumoasa perioada din viata mea”

Exista in lume o Romanie necunoscuta, aproape neglijata, dar care ar putea deveni utila: cea a fostilor studenti straini care, in perioada comunista mai ales, au studiat in tara noastra. O parte dintre acesti absolventi, una destul de consistenta, au ajuns in pozitii-cheie in statele de unde proveneau: parlamentari, ministrii, primari, directori, rectori de universitati, ziaristi. Functii din care pot influenta in bine, la un nivel cu totul nou, imaginea Romaniei in lume. Mai ales ca sunt oameni cu legaturi spirituale puternice fata de tara unde si-au schimbat viata: multi dintre ei sunt casatoriti sau au prieteni romani. O altfel de Romanie de export, poate la fel de importanta ca celelalte.

Limba romana, a doua iubita

Cand a sosit in Romania, dupa o calatorie cu trenul care a durat exact 9 zile si 10 nopti, lui Luo Dongquan Bucurestiul anului 1964 i s-a deschis spectaculos. Venea dintr-o tara ravasita, unde chinezii, pe atunci doar vreo 650 de milioane, sufereau in mare parte de foame. "Tot ce am vazut era nou pentru noi. Bulevardul Magheru cu magazine luxoase, cinematografele unul langa altul, parcurile Cismigiu, Libertatii, Herastrau cu verdeata luxurianta si flori, Opera Romana, Arcul de Triumf, Piata Unirii, Snagovul…" A venit pentru a invata limba romana la Universitate si cinci ani mai tarziu a sfarsit prin a o iubi. "Romania reprezinta pentru mine a doua patrie, iar limba romana a doua iubita." O iubita la care Luo Dongquan se gandeste glorios, in cuvinte mari, o iubita caruia-i spune, in stil chinezesc, ca-i cinsteste eroii, pana la ultimul, asa cum i-a invatat din cartea de istorie. Totul, cu o viziune a frumosului care l-ar surprinde chiar si pe cel mai infocat patriot local: "Imi aduc mereu aminte de litoralul romanesc cu statiuni turistice cochete, o constelatie de stele imprastiate pe tarmul Marii Negre, adaugand o forta magica de atractie pentru turistii de pe toate meridianele Globului".
Ajuns, din 1969, ziarist la Radio China International, a revenit periodic in tara noastra, ba chiar a fost si corespondent la Bucuresti. "De-a lungul anilor, mi-am lasat urmele pasilor in aproape toate judetele. Reportajele mele au fost publicate in 1984 in volumul Romania de azi." Viata lui Luo Dongquan se imparte si acum, spiritual, intre China si Romania.

 

Cititi in intregime marturia lui Lou Dongquan despre perioada traita in Romania. >>>

 

"Cei care au invatat aici au fost foarte activi in politica"

Studentii iordanieni sunt, conform statisticilor oficiale, cei mai numerosi straini care au studiat la noi. Daca ajungi la Aman, teoretic, nu ai cum sa te ratacesti, pentru ca multe persoane din pozitii-cheie ale statului si administratiei vorbesc romaneste: noua parlamentari, presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, directorul adjunct al Aeroportului International Alia, directorul Cailor ferate Aqaba, doi primari, functionari superiori ai administratiei locale. Toti au fost studenti in Romania.
Unul dintre acestia, Musa Ma’aytah, este acum secretarul general al Partidului Iordanian Democrat de Stanga. Ani de zile, afirma, a luptat pentru drepturile iordanienilor. "La noi, in anii ‘70-‘80, partidele erau ilegale, dar noi activam ca asociatii de studenti, mai ales in strainatate, care luptam pentru democratie. In Romania, am fost presedintele asociatiei studentilor, dupa aceea, la mine in tara, am fost in conducerea sindicatelor profesionale pentru ingineri. Sindicatele profesionale au avut un rol politic puternic, pana in 1991, in lipsa partidelor, pentru a obtine democratia si deschidere." Musa Ma’aytah n-are nici un dubiu ca venirea la Bucuresti a fost sansa vietii lui, politic, personal si profesional. A invatat sa colaboreze cu ceilalti iordanieni, a gasit-o pe cea care-i este sotie, are o afacere in telecomunicatii. "Cei care au invatat aici au fost dupa aceea foarte activi in viata politica si sociala din Iordania. Pentru ca eram obligati sa stam in camin, s-a format o comunitate. In Occident, nu era obligatia asta. Atunci, in Romania, lumea s-a adunat mai usor si cand se intorceau acasa deja se cunosteau." Cu nevasta a fost mai greu. "Ca sa te casatoresti cu un roman, trebuia aprobarea statului si a presedintelui Consiliului de stat roman. La mine, de exemplu, a durat patru ani pana am primit aprobare sa ma insor cu sotia mea." Musa Ma’aytah a studiat din 1975 pana in 1981, la Politehnica Bucuresti, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii. Acum ne viziteaza tara rar, cam o data pe an.

"Pe mine personal Ceausescu nu m-a speriat"

Am venit in Romania foarte tanar, la varsta de 11 ani, cu fratele meu, care este acum rectorul Universitatii Agostinho Neto, singura universitate publica din Angola. Era in 1972. Am inceput scoala generala la Ploiesti, in clasa a sasea. Dupa aceea, am plecat sa fac Liceul «Mihai Viteazul» din Bucuresti, iar dupa cutremur m-am transferat la Liceul «Mihai Viteazul» din Ploiesti. Dupa liceu, am intrat la Facultatea de Automatica a Institutului Politehnic din Bucuresti, terminand Masterul la Automatizari si Calculatoare, in 1984. Pedro Sebastio Teta este acum viceministru in Ministerul stiintei si Tehnologiei din Angola.
Alaturi de colegul sau Anibal da Silva, viceministru in Ministerul Petrolului din aceeasi tara, sunt actualmente cei mai bine plasati politic dintre fostii studenti straini care au studiat in Romania. "Pe mine personal, Ceausescu nu m-a speriat, poate pentru ca aveam mai multa libertate decat romanii. Nu m-am simtit urmarit, dar nu pot nega ca mai erau oameni care insultau. Acum, am multi prieteni, unii ma viziteaza in Angola, am petrecut Craciunul impreuna, la unii sunt nas la copii, copiii mei au nasi romani, sotia este romanca… deci Romania a marcat viata mea de astazi."
Pedro Sebastio Teta regreta ca nu poate veni mai des in tara, functiile pe care le are ocupandu-i mare parte din timp. "Din cauza sarcinilor mele de guvern si participarea mea la alte organisme internationale; vin cam din trei in trei ani, am fost ultima oara in 2004 la reintalnirea de 20 de ani de la sfarsitul facultatii. Poate venim anul acesta in Romania, pentru 15 zile." Ca si colegii sai din celelalte tari, Teta a fost mai intai presedinte la Bucuresti al Uniunii Studentilor Angolezi. "Dupa terminarea studiilor am inceput sa lucrez cu presedintele Angolei la cadre, pe urma la universitate ca profesor si consultant la diverse companii pentru Informatica. Pe urma, restul a venit natural: prin munca si seriozitate."

Absolventi controversati

Exista si o categorie a absolventilor straini de studii superioare care, desi au ajuns ulterior in pozitii-cheie in tarile de origine, nu sunt tocmai un motiv de mandrie pentru statul roman: cea a personajelor controversate, despre care presa a relatat fie ca au ajuns la facultati romanesti pe filiera serviciilor secrete, fie ca ar fi fost implicate in afaceri nu dintre cele mai curate.
Vladimir Filat, fost ministru de stat in guvernul Republicii Moldova in anul 1999 si actualmente deputat in Parlamentul acesteia, si-a facut studiile la Facultatea de Drept a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. A venit aici pe unul dintre podurile de flori care in 1990 mai legau cele doua maluri ale Prutului si, poate de aceea, ideea de a invata in Romania i s-a parut "pe cat de frumoasa, pe atat de palpitanta". Nu a venit singur, ci cu o cohorta de frati, surori si veri. "Am ales Romania impreuna cu alte sapte rude, dintre care cinci am devenit studenti, iar fratele meu si o verisoara elevi la un liceu". si-a inceput la Iasi cariera politica, ca fondator si primul presedinte al Ligii studentilor si elevilor basarabeni din Romania, dar si o afacere, pe care a construit-o timp de patru ani, dupa absolvire. Afacerea i-a permis sa se intoarca acasa "ca un om realizat", dar i-a adus, dupa cum a relat presa ieseana la acea vreme, si un dosar penal pentru contrabanda cu tigari.
Revenit la Chisinau, Vladimir Filat a ocupat mai multe functii in administratia statului moldovean si s-a pricopsit cu noi acuzatii si anchete. Potrivit jurnalistilor de peste Prut, de data aceasta ar fi fost implicat intr-o ancheta privind vanzarea dubioasa a 21 de avioane MIG 29 si in privatizarea suspecta a unei intreprinderi de stat moldovenesti.

STATISTICA

Peste 35.000 de tineri au studiat in Romania in ultimii 30 de ani
Conform unei statistici a Ministerului Afacerilor Externe, fostii studenti straini care au studiat in Romania sunt raspanditi in lume astfel:
Iordania – in ultimii 30 de ani, au absolvit circa 11.000 tineri.
Israel – aproximativ 7000 absolventi; majoritatea se afla in teritoriile palestiniene (Gaza, West Bank) in functii de raspundere.
Iran – circa 5000 de tineri iranieni; cativa dintre acestia activeaza in mediul diplomatic.
Cipru – in anii ‘70-‘90, aprox. 4000 (cifra neoficiala) cetateni ciprioti au absolvit studii superioare.
Angola – aproximativ 600 cadre, formate intre 1975 si 2000.
Iran – din 1990 pana in prezent au absolvit 5000 de tineri iranieni.
Mai exista absolventi ai invatamantului superior romanesc si in alte tari, precum Egipt, Algeria, Tunisia, Senegal, Chile, Congo.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă