-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiONG: Rata avorturilor a ajuns la un nivel fără precedent

ONG: Rata avorturilor a ajuns la un nivel fără precedent

”În Franța, situația a devenit evident dramatică”, susține CELJ. Cifrele tocmai au fost publicate: 232.200 de avorturi au fost înregistrate oficial pentru 2019, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani, potrivit ONG-ul. ”Da, în Franța astăzi avortul se referă în principal la femeile care lucrează deja și care se simt obligate să facă avort din motive economice,” susține organizația, arătând că guvernul francez nu are nicio intenție încerce să reducă numărul avorturilor.

Mai mult decât atât, deputații francezi au adoptat un amendament care permite avortul până la naștere pe motiv de suferință „psihosocială”. Proiectul de lege va trece printr-o a doua lectură la Senat prevede întreruperea voluntară a sarcinii în orice moment dacă doi medici certifică faptul că continuarea sarcinii prezintă un risc grav pentru sănătatea femeii, „un risc care poate rezulta din „suferința psihosocială”. „Această noțiune este mult prea vagă și subiectivă pentru ca doi medici să îi ateste serios corectitudinea sau veridificitatea în câteva minute. Mai mult, dacă o femeie este în dificultate psihologică și / sau socială, acestea sunt tocmai două domenii în care societatea îi poate oferi un ajutor mai relevant decât avortul: asistența psihologică, asistența socială, asistența pentru locuințe”, susține organizația.

Pe de altă parte, Parlamentul slovac a dezbătut o propunere legislativă pentru a ajuta cu adevărat femeile și a proteja viața. În starea actuală, propunerea ar spori asistența socială a femeilor însărcinate, le-ar prelungi perioada de concediu și ar asigura un control mai bun în cazurile de avort din motive medicale.

O altă ilustrare a acestei lupte internaționale este Polonia, mai spune ONG-ul. Această țară ar putea fi sancționată pentru încălcarea statului de drept de către Uniunea Europeană. Polonia a fost dată în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de o femeie care se plânge că nu a fost autorizată să facă avort după 24 de săptămâni de sarcina. Cazul aflat pe rolul CEDO se referă la o sarcină în timpul căreia au fost detectate anomalii grave la copilul nenăscut. Au fost confirmate la naștere, iar copilul a murit la câteva săptămâni după naștere, ca urmare a acestor deficiențe. Mama a decis să dea în judecată clinica poloneză pentru că a forțat-o să nască un copil cu dizabilități, să îl vadă suferind și murind și împiedicând-o să avorteze. CELJ a primit permisiunea de a interveni în caz și și-a prezentat observațiile scrise Curții.

Avortul se află, de asemenea, în centrul evenimentelor actuale din Statele Unite ale Americii. După moartea judecătorului Curții Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, președintele Donald Trump a desemnat un nou judecător, Amy Coney Barrett, a cărui numire va trebui sau nu confirmată de Senat. Această numire creează o astfel de agitație, deoarece o Justiție mai conservatoare ar putea modifica semnificativ legile avortului pentru a proteja mai bine viața prenatală, susține CELJ.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă