Presedintele "Handi club", Florian Grosarian, a fost prima persoana ce a adus, ajutat de prieteni, un monitor uzat si o unitate care nu mai functionau de mult, in greutate totala de 20,3 kg. La randul sau, edilul sectorului 2 a adus la Centrul de colectare un televizor model Sport 251 in greutate de 8,5 kg. "Am dorit sa dam un exemplu tuturor cetatenilor, pe care-i indemnam sa vina la centru pentru a-si depozita aparatura veche, fara sa o mai abandoneze la coltul strazii. Deoarece HG 448/2005 este in prezent inaplicabila, am decis impreuna cu S.C. Supercom S.A. sa venim in intampinarea detinatorilor de deseuri de echipamente electrice si electronice", a spus primarul Neculai Ontanu. Doar in primele doua ore de functionare, opt persoane au depus frigidere, televizoare, calculatoare, monitoare vechi, in greutate totala de 100,5 kg.
Producatorii nu respecta legea
In forma actuala, HG 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice nu incurajeaza populatia sa depuna la centre asemenea aparate. In pretul noilor aparate, fabricantii introduc o suma pentru realizarea obligatiilor de a infiinta centre de colectare, insa suma ramane deocamdata in propriul buzunar. In mod normal, o data cu predarea unui aparat vechi, centrul de colectare elibereaza o adeverinta pe baza careia cumparatorul – cand achizitioneaza un produs nou – trebuie sa beneficieze de scaderea taxei de mediu din pretul noului produs. Potrivit hotararii, producatorii sunt obligati sa deschida centre de colectare, dar lipsa unei sanctiuni pentru cei care nu se conformeaza i-a determinat sa nu puna in practica obligatia.
Transport gratuit
Cetatenii care au obiecte voluminoase, dar nu dispun de resursele necesare pentru a le transporta pot suna la numarul 9654, unde pot solicita gratuit o masina. Primaria pregateste sa deschida un al doilea centru de colectare pe str. Baicului nr. 69.