Promoția 2018 este numită astfel după numele întemeitorului primei școli tehnice din România, Gheorghe Lazăr, care la 24 martie 1818 a început activitatea didactică cu predare în limba română la “Şcoala de inginerie hotarnică românească”. Gheorghe Lazăr a elaborat mai multe manuale prin care a contribuit la crearea terminologiei ştiinţifice şi tehnice în limba română. Se aminteşte “Aritmetica matematicească” şi “Trigonometria cea dreaptă”, adică trigonometria plană. I s-au alăturat şi alţi cărturari: Eufrosin Poteca şi Ion Eliade Rădulescu. A introdus discipline noi, precum geometria, filosofia, geografia, gramatica.
Burse și facilități pentru absolvenți
Universitatea Politehnica București a hotărât să acorde burse speciale în valoare de 4.000 lei de persoană, respectiv 5.000 de lei pentru cei care au încheiat ciclul studiilor universitare de licenţă cu media 10. Anul acesta, Universitatea Politehnica din Bucureşti se poate mândri cu 87 de şefi de promoţie, pe facultăţi şi pe specializări, 4 dintre aceştia obţinând media 10.
Mai mult, conducerea Universităţii Politehnica din București le-a propus tuturor șefilor de promoție posturi de inginer în cadrul facultăților absolvite de către aceștia, pe întreaga perioadă a programului de masterat. În acest caz, oferta UPB se va ridica la un cuantum de 1.000 de euro lunar, prestigioasa instituţie de învăţământ superior manifestându-şi astfel dorinţa şi disponibilitatea de a-i păstra în postura de angajați în cadrul Universității, angrenându-i totodată în dezvoltarea de noi programe de cercetare științifică. Inițiativa UPB a avut succes, majoritatea tinerilor şefi de promoţie au acceptând provocarea Universității de a continua împreună dezvoltarea de noi proiecte, reuşindu-se astfel păstrarea lor în ţară.
Încurajarea tinerilor din mediul rural
În același timp, absolvenţii liceelor din mediul rural care se vor înscrie la concursul de admitere în ciclul studiilor de licenţă 2018-2019 din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti vor beneficia anul acesta de un număr de 154 de locuri speciale puse la dispoziţie de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Pentru candidaţii care vor fi admişi în noul an universitar conducerea UPB a decis acordarea unor facilităţi financiare şi educaţionale menite să sprijine evoluţia formării profesionale a acestor tineri.
Anul acesta Universitatea Politehnica din București vine în sprijinul viitorilor studenţi care provin din mediul rural acordându-le acestora un sprijin financiar special. Mai exact, pentru întreaga perioadă a studiilor de licenţă, aceştia vor beneficia de o bursă lunară, care să le acopere costurile aferente cazării în campusul universitar, precum şi ale unei mese zilnice. Mai mult, pentru candidaţii care vor fi admişi în noul an universitar, conducerea UPB a decis să le acorde acestora, în primul semestru, cursuri suplimentare de pregătire intensivă la materiile matematică şi fizică, în cazul în care viitorii studenţi îşi vor manifesta dorinţa de îmbunătăţire substanţială a cunoştiinţelor raportate la exigenţele impuse de către programa didactică a Universităţii.
“La 200 de ani de la fondarea Universității noastre, în anul centenarului marii uniri suntem conștienți de locul și rolul Universității noastre precum și de responsabilitatea socială pe care o avem. Astfel, Universitatea Politehnica din București își dorește să se implice cât mai mult în viața socială a României, să sprijine tinerii din mediul rural care doresc să studieze într-o universitate de prestigiu și, în acest context am decis să-i susținem financiar pe acești tineri” a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu.