Reproducem cateva fragmente semnificative pentru tonul raportului realizat sub conducerea lui Konstantin Simonov, directorul Centrului pentru Politici Actuale, de la Moscova.
2006 s-a dovedit un an ce confirma toate tendintele observate anterior in dezvoltarea statului (rus). O scindare a elitei politice a Rusiei a dus la formarea unor cai alternative pentru dezvoltarea tarii, la aparitia unor imagini total diferite ale viitorului tarii. Pe de o parte, existenta, in anturajul lui Putin, a unor grupuri de nomenclatura si politice aflate in competitie intre ele, ii permite presedintelui Putin sa pastreze controlul fara sa permita destabilizarea situatiei. Pe de alta parte, sporeste riscurile pentru sistem. Cel mai probabil, Putin va pleca de la Presedintie in 2008, tara va avea un nou presedinte. Pe de alta parte, toata lumea intelege ca Putin va ramane figura cea mai influenta. Dar oare ce configuratie de putere il va apara de riscul unui comportament neautorizat al succesorului sau? Cum pot fi satisfacute ambitiile politice ale celor doua grupari de nomenclatura si politice majore din anturajul lui Putin, pe care le-am numit, in raportul nostru precedent, "siloviki" si "liberalii"? Dualitatea sistemului rus ramane – tara semanand din ce in ce mai mult cu stema nationala, care infatiseaza un vultur cu doua capete care privesc in directii opuse."
"Revolutii colorate"
"In spatiul postsovietic, "revolutiile colorate" si-au pierdut din forta, iar venirea la putere, in Rusia, a unei contraelite pare foarte improbabila. Stabilitatea financiara a statului, multumita preturilor foarte mari ale hidrocarburilor, face posibila traversarea sezonului preelectoral fara tulburari sociale grave."
Petrolul, gazele,
Putin si unitatea UE
"Putin ofera Europei un targ simplu: acces la productia rusa (de petrol) – dar numai in schimbul cointeresarii concernelor rusesti in companii care vand sau transporta hidrocarburile."
"Europa incearca sa negocieze cu Rusia de pe pozitii foarte ferme, facand eforturi deosebite pentru a o prezenta nu ca un partener, ci un «agresor in domeniul energiei». Acest lucru s-a vazut foarte clar din reactia la conflictele din 2006 cu Ucraina si Belarus privind livrarile de gaze. Drept rezultat, Putin incearca sa rupa unitatea UE, facand oferte speciale Germaniei si Italiei. Este vorba, practic, despre o tentativa de formare a unei aliante tripartite in domeniul gazelor." z
TENDINtE
» ELITa SCINDATa
Prin "grupuri de nomenclatura si politice", autorii inteleg "formatiuni administrative coezive", entitati "invizibile", care nu sunt institutionalizate. Aceste grupuri din anturajul lui Putin s-ar fi scindat in 2006, intrand in competitie intre ele. Situatia ii permite lui Putin sa pastreze controlul fara sa permita destabilizarea situatiei.