De obicei, un angajator nu aloca mai mult de un minut fiecarui CV atunci cand face selectia initiala a aplicatiilor primite. Daca ratati impactul corect, veti pierde ocazia de a fi angajat.
Curiculum vitae este primul contact cu un viitor patron, de aceea trebuie sa-i atraga atentia si sa demonstreze de ce ar merita sa fie intervievat.
Pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa-si prezinte un CV, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a publicat cateva instructiuni deosebit de utile la www.anofm.ro/eures. Prezentati-va calificarile, aptitudinile si competentele in mod clar si logic, acordand atentie sporita fiecarui detaliu. Nu exista scuza pentru greseli de ortografie si de punctuatie. Daca experienta profesionala este limitata, inversati ordinea rubricilor si incepeti descrierea studiilor si a pregatirii, scoateti in evidenta stagiile de practica profesionala efectuate in timpul studiilor. Adaptati CV-ul in functie de postul pentru care candidati. Scoateti-va in evidenta calitatile in concordanta cu cerintele specifice ale angajatorului. Cautati informatii despre compania la care urmeaza sa candidati pentru a va putea adapta CV-ul la profilul cautat. Atentie: nu "umflati" in mod artificial CV-ul, fiindca riscati sa fiti descoperiti la interviu! Respectati structura modelului si verificati redactarea la final. Instructiuni detaliate pentru folosirea curriculumului vitae Europass se obtin si la http://europass.cedefop.europa.eu Utilizati interfata online sau descarcati modelul CV. Puteti fie sa folositi interfata online pe website-ul Europass sau sa descarcati modelul de CV in limba preferata de pe acelasi website si sa-l salvati pe unitatea de hard a calculatorului personal, apoi completati diferite rubrici in coloana din partea dreapta si inserati datele personale. Pentru detalii suplimentare se poate aconsulta Ghidul interinstitutional de redactare disponibil online: http://publication.europa.eu/code/den/en-ooo400.htm. Grila completa de autoevaluare poate fi accesata pe site-ul Consiliului Europei. z
» Concentrati-va pe aspectele esentiale: un CV trebuie sa fie concis, in cele mai multe cazuri doua pagini sunt suficiente pentru a arata cine sunteti.