Printr-o hotarare de Guvern adoptata in ultima sedinta a Executivului, premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) poate dispune dupa bunul plac mutarea, dintr-un judet in altul, a inaltilor functionari publici, categorie in care se inscriu si prefectii. Potrivit unor surse din PD, aceasta HG este "cu dedicatie" pentru inaltii functionari publici ce au facut parte din PD sau au fost sprijiniti de acest partid. Aceasta masura, spun sursele citate, vine in continuarea eliminarii PD de la guvernare.
Conform unui comunicat de presa al Guvernului, "mobilitatea inaltilor functionari publici se realizeaza pentru eficientizarea activitatii autoritatilor si institutiilor publice sau in interesul functionarului public". In realitate insa, aceasta "mobilitate" ar putea avea si alta miza decat "eficienta". Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu si are in mana parghiile administrative.
Acest lucru devine cu atat mai important daca avem in vedere alegerile pentru Parlamentul European sau, de ce nu, anticipatele pentru functia de sef al statului. Teoretic, inaltii functionari publici sunt apolitici. Practic, ei provin din randurile unui partid din care au demisionat, insa si-au pastrat simpatia. In aceasta situatie sunt prefectii care au plecat din randurile PD din judetele Arges, Brasov, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Salaj, Valcea, Vrancea si din Municipiul Bucuresti.
Deputatul PD Daniel Buda ne-a declarat ca "se doreste mutarea prefectilor mai ales in judetele unde sunt si primari PD, cum este si cazul Clujului sau al Bucurestiului. Vor sa le puna bete-n roate lui Boc si lui Videanu.
Prefecturile pot bloca activitatea primariilor". Pe de alta parte insa, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, ne-a spus ca "mobilitatea inaltilor functionari publici este o practica europeana. Toata lumea interpreteaza acum ca este un moment politic, dar nu e asa".