Parlamentarii au decis ca incalcarea normelor bancare nu mai constituie infractiune. Acestia au aprobat recent dezincriminarea anumitor infractiuni bancare prevazute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Astfel, ar urma sa scape de pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani atat cei care s-au facut vinovati de acordarea de credite cu incalcarea normelor de creditare, cat si cei care au utilizat creditele in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. De asemenea, mai multi bancheri s-au pronuntat pentru dezincriminarea acestor infractiuni, sustinand ca ele incalca normele comunitare.
Prin dezincriminarea acestor fapte ar urma sa scape de pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 15 ani atat cei care s-au facut vinovati de acordarea de credite cu incalcarea normelor de creditare, cat si cei care au utilizat creditele in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. In acesta situatie creata, Directia Nationala Anticoruptie a fost nevoita sa inchida nu mai putin de 50 de dosare aflate in cercetare, cateva privind prejudicii de sute de milioane de euro.
In anul 2003, procurorii anticoruptie au descoperit 93 de infractiuni privind utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, 181 in 2004 si alte 63 in 2005.
Intr-o declaratie acordata BBC, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a precizat: "Procurorii au anchetat asemenea cazuri – care nu sunt putine, sunt cu zecile, poate chiar sute, nu stiu, dar oricum de ordinul zecilor – si au trimis in judecata. Pentru o parte din aceste infractiuni, generic numite «acordarea de credite nelegale», avem condamnari, avem condamnari definitive, avem obligarea la despagubiri.
Ce se va intampla de aici incolo este urmatorul lucru: in toate aceste dosare, inculpatii vor fi achitati pe motiv ca legiuitorul, deci Parlamentul, a dezincriminat fapta".