2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTaxe cadastrale exorbitante

Taxe cadastrale exorbitante

» Noua politicieni cer ca taxele si tarifele la inscrierea in Cartea funciara a terenurilor agricole sa fie de maximum 10 la suta din valoarea de piata a terenurilor.
» Aceeasi limita maxima este ceruta si pentru scoaterea terenurilor extravilane din circuitul agricol si va fi stabilita prin hotarare de guvern.

In prezent, scoaterea terenurilor din circuitul agricol se face pe baza unei documentatii destul de stufoase si cu perceperea unor tarife exorbitante. Perceperea acestor tarife este considerata un abuz legal, care aduce prejudicii imense producatorilor agricoli si crescatorilor de animale. Se doreste modificarea a doua categorii de taxe si tarife. In primul rand, a celor aferente elaborarii documentatiilor cadastrale (adica a onorariilor, conform titulaturii consacrate legal). In al doilea rand, se solicita modificarea taxelor si a tarifelor aferente analizei si verificarii documentatiilor cadastrale si inscrierii in Cartea funciara.

50 milioane de lei taxa pentru un hectar
Foarte multi cetateni le-au semnalat initiatorilor faptul ca li s-au solicitat tarife pentru efectuarea acelor analize si verificari ale documentatiilor cadastrale de cinci-sase ori mai mari decat pretul de vanzare-cumparare convenit intre parti. In mediul rural, situatia este si mai grava. Daca un taran sau un fermier s-a inteles sa vanda sau sa cumpere un hectar de pamant cu 10 milioane lei, atunci trebuie sa plateasca persoanelor fizice sau juridice pentru tarifele de analiza si verificare a documentatiilor cadastrale o suma cuprinsa intre 25-50 milioane lei, lucru nepermis, care frizeaza bunul-simt – comenteaza initiatorii. Ei fac parte din grupurile parlamentare ale PNL, PD, PSD, PC si PRM.

Cei mai afectati, micii fermieri
Aceste aspecte au repercusiuni grave in ceea ce priveste integrarea Romaniei in UE, la capitolul "Agricultura si evidenta cadastrala", determinand o serie de ramaneri in urma, in special la formarea unor ferme comasate pentru a practica o agricultura performanta. De asemenea, vor aparea probleme mari la acordarea subventiilor de catre Uniunea Europeana, de 40 euro/mp cultivat. Din cauza acestor tarife mari nu s-au monitorizat si nu s-au evidentiat parcelele care trebuie sa primeasca aceste subventii. Totodata, exista dificultati mari in ceea ce priveste impulsionarea cu rapiditate a intabularii terenurilor, care trebuie terminata pana la inceputul anului viitor. Nu in ultimul rand, cu toate ca intentia privind renta viagera pentru cei care vor sa-si arendeze sau sa-si vanda terenul a fost buna, aceasta nu poate fi aplicata, tot din cauza acestor inconveniente.

NIVELURI
O greseala impardonabila
In mod impardonabil, sustin initiatorii, Guvernul a comis o greseala cand a stabilit doar nivelul minim al tarifelor cadastrale, fara a avea in vedere si plafonarea maximala a acestor tarife: "Plecand de la aceasta disfunctie majora, persoanele fizice si juridice care isi desfasoara activitatea in acest domeniu, in goana dupa imbogatire si capatuiala, au uitat de onestitate si respect fata de oameni, solicitand pentru expertizarile si verificarile documentatiilor pentru intabulare sume exorbitante, care depasesc orice grad de intelegere".

Cele mai citite

TikTok lansează măsuri pentru protejarea integrităţii alegerilor din România

În contextul alegerilor din România, TikTok anunţă o serie de iniţiative menite să combată dezinformarea şi să sprijine accesul utilizatorilor la informaţii corecte. TikTok subliniază,...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă