Unul din cinci copii este predispus la deformari grave ale coloanei vertebrale.
Educatia fizica este un bun mijloc de prevenire si trebuie readusa in atentia scolilor.
In liceele de arta au fost depistate cele mai multe cazuri de scolioza posturala.
deformarile coloanei ameninta in principal persoanele aflate la sfarsitul adolescentei si la varsta pubertatii. Statisticile arata ca sedentarismul este principala cauza a bolii, iar cele mai multe cazuri sunt intalnite in scolie de arta, unde educatia fizica lipseste cu desavarsire. Parintii trebuie sa-si duca periodic copiii la control deoarece deviatiile coloanei nu pot fi depistate din prima faza decat cu ajutorul specialistilor. Scolioza poate aparea ca urmare a tinutei necorespunzatoare in bancile scolilor sau din cauza ghiozdanelor prevazute cu o singura bretea. Daca nu este controlata, in ultima faza boala poate duce la deces.
elevii sunt principala tinta a deviatiilor coloanei vertebrale, care in ultima faza pot duce la deces. Sedentarismul contribuie simtitor la instaurarea bolii si parintii nu se ingrijesc sa verifice periodic copiii. Ionica Ciortan, medic primar medicina generala pediatrie, doctorand in chirurgie si ortopedie pediatrica, trage un semnal de alarma tuturor persoanelor. Aceasta afirma ca unul din cinci copii este predispus la deformari ale coloanei si de aceea trebuie controlati, recomandabil din trei in trei luni. Perioada critica a acestei boli este cea intre varsta pubertatii si sfarsitul adolescentei.
Ionica Ciortan, manager general Iowemed Medical Center, a desfasurat un program pe aceasta tema in 20 de unitati de invatamant, zece scoli si zece licee. Concluziile au fost ingrijoratoare deoarece 80% din elevi au fost depistati cu scolioza posturala. Aceasta boala este tratabila la fete pana la varsta de 15-16 ani, iar la baieti pana la varsta de 17-18 ani. Doctorul pediatru a declarat ca la liceele de arta au fost intalnite cele mai multe cazuri de deviatii vertebrale din cauza atitudinii vicioase. tinuta scolara gresita in timp ce scriu sau citesc, mobilierul defectuos si imbracamintea necorespunzatoare contribuie semnificativ la accentuarea bolii. Ghiozdanele sunt o alta problema ce poate cauza scolioza. Supraincarcarea gentilor afecteaza tinuta corespunzatoare. scolarii sunt nevoiti sa care zilnic manualele si caietele greoaie. Ionica Ciortan a declarat ca ghiozdanele cu o singura bretea sunt extrem de periculoase pentru copii si trebuie evitate.
Tablou clinic caracteristic
Simptomele bolii nu sunt vizibile inca de la inceput. Treptat, copiii devin palizi, inapetenti, au stari dese de oboseala, au de obicei extremitatile reci si transpirate, sunt cuprinsi de astenie, la invatatura randamentul este scazut si manifesta un interes scazut pentru activitatile placute: sport, joaca. Boala se poate manifesta la unele persoane putin diferit. Copiii pot avea acelasi randament scolar, insa devin agitati, tulburenti si neascultatori. Fetele pot prezenta tulburari menstruale. "Simptomele dureaza cat timp boala scoliotica este in plina evolutie, pana se stabilizeaza", a declarat medicul primar Ionica Ciortan. In fazele avansate, organele interne isi schimba forma si pozitia, iar bazinul se deformeaza. Se produc leziuni multiple la nivelul corpilor vertebrali, coastelor, muschilor si ligamentelor. In majoritatea cazurilor, parintii observa prezenta bolii in momentul in care copilul sufera deformari fizice: creste rapid in lungime, are un umar mai ridicat, un omoplat ascensionat, o atitudine "soldita" sau o inegalitate aparenta a membrelor inferioare. La medic trebuie tinut cont de faptul ca scolioza nu poate fi depistata decat in faza trei sau patru in pozitia culcat. Controlul trebuie facut in momentul in care individul se afla in picioare. Formele clinice multiple ale deformarilor vertebrale trebuie tratate imediat de la stabilirea diagnosticului pentru a stopa in primul rand evolutia bolii, care progreseaza rapid. In Europa, deformarile vertebrale se intalnesc in procent de 7-8%, in timp ce in Romania 80% din populatie sufera de astfel de afectiuni. Academia Americana de Ortopedie Pediatrica recomanda efectuarea unui screening de doua ori pe an la fetele cu varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani, iar la baietii intre 13 si 14 ani o singura data. In Romania, Comisia de Supraveghere a Scoliozei a elaborat Programul National de Depistare Precoce a Scoliozei, adresat medicilor scolari si de familie coordonati prin Reteaua de Ortopedie Pediatrica. Primul remediu pentru deformarile coloanei este gimnastica medicala, apoi se urmeaza sedinte de chinetoterapie, fiind necesare supravegherea posturii si purtarea unui corset ortopedic.
Concluzii
Lipsa miscarii
Elevii trec printr-o perioada deficitara din punctul de vedere al miscarii. Acestia trebuie sa renunte la sedentarism deoarece pot suferi deformari grave ale coloanei. In scoli trebuie sa se puna accent pe educatia fizica deoarece statisticile sunt alarmante si este un bun mijloc de a preveni scolioza posturala. Elevii trebuie sa fie de asemenea atenti la tinuta in timp ce scriu sau citesc.
Specialistul
Scolioza, o afectiune severa
"Scoliozele sunt deviatiile laterale ale axului normal al coloanei vertebrale, manifestate in trei planuri: frontal, sagital si orizontal cu rotatia corpilor vertebrali spre partea convexa, fara pierderea continuitatii osteo-articulare. In 90% din cazuri etiologia bolii este necunoscuta, iar in procent de 10% pot sa apara din cauza malformatiilor vertebrale, bolilor musculare, maladiei Recklinghausen etc. Scolioza este o afectiune severa, putin cunoscuta si tardiv depistata. Intr-un singur an in Clinica de Ortopedie Pediatrica s-au prezentat la un prim consult peste 800 de pacienti, dintre care foarte multi nu au mai putut beneficia decat de tratament chirurgical."
Dr. Ionica Ciortan