Circulatia pe DN 17 C este ingreunata de aproape doi ani pentru ca autoritatile
nu au angajat o firma de consultanta
Circulatia pe DN 17 C, drumul national care leaga Ardealul de Maramures, este ingreunata de aproape doi ani. Pentru ca podul din comuna bistriteana Cosbuc s-a rupt in august 2005, din cauza unei viituri, soferii sunt nevoiti sa treaca pe un podet situat in imediata apropiere, dar care este prevazut doar cu un sens. Mai mult, primarul comunei Cosbuc, Niculae Anghel, spune ca si podul "de rezerva" este intr-o stare avansata de degradare. "Orice ploaie mai mare ne creeaza probleme. Oricand putem fi inundati din nou!", se plange primarul Niculae Anghel. El spune ca, desi au trecut doi ani de la ruperea podului principal, nici astazi resturile acestuia nu au fost scoase din parau.
Licitatia pentru construirea unui nou pod a fost castigata de o firma din Satu Mare, in septembrie 2006, dupa un an de la inundatii.
Reprezentantii firmei SC "Fulga" SRL din Negresti Oas, Satu Mare, spun ca abia asteapta sa inceapa lucrul si ca podul va fi terminat in cel mult trei luni de la demararea activitatii. "Este vorba de o finantare BERD de 3-4 miliarde de lei vechi. Cei de la Regionala Cluj a Drumurilor Nationale nu ne-au dat voie sa incepem lucrul fara sa existe o firma de consultanta care sa supravegheze lucrarile. Este o conditie impusa de BERD, care nu a acceptat dirigentie de santier din partea Regionalei. Asa ca trebuia sa se faca licitatie si pentru angajarea unei firme de consultanta", a explicat Gheorghe Petruse, reprezentantul firmei "Fulga". El sustine ca exista riscul ca pana la realizarea acestei licitatii sa se depaseasca termenul de executie a lucrarii, iar daca licitatia va fi taraganata inca multa vreme, chiar si cel al contractului de executie, valabil un an de zile.
seful Sectiei Bistrita-Nasaud a Drumurilor Nationale, Alexandru Slavita, a confirmat faptul ca licitatia pentru selectarea unei firme de consultanta nu s-a facut inca, insa nu a putut explica de ce, organizarea acesteia fiind de resortul serviciului de profil din cadrul CNADNR.
ACUZAtII
Presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu, acuza firmele de consultanta de lipsa de seriozitate: "Noi am avut in acesti ani mai multe probleme cu firmele de consultanta care, de regula, nu se achita de sarcini la termenele stabilite. Exemplul de la Cosbuc e clasic: ai fondurile, ai firma constructoare si astepti dupa firma de consultanta. Am avut o experienta extrem de neplacuta cu o firma de consultanta selectata de Guvernul Romaniei, firma Planet, care trebuia sa se achite de obligatiile de consultanta pentru o finantare exceptionala solicitata prin Agentia de Dezvoltare Nord-Vest si al carei beneficiar era orasul Sangeorz-Bai. Aceasta firma a confirmat practic pana in ultimul moment ca se lucreaza la documentatie si totul e in regula, pentru a afla cu stupoare ca firma de consultanta nu si-a facut datoria si nu mai putem face licitatia internationala pentru demararea lucrarilor. Era vorba de un proiect foarte important si pentru care CL Sangeorz Bai a cheltuit peste un miliard numai pe proiectare".