18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAngajatorii trebuie sa le asigure angajatilor examene medicale gratuite

Angajatorii trebuie sa le asigure angajatilor examene medicale gratuite

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca din
Constanta,
Eugen Bola, a declarat ca angajatorii care utilizeaza forta de munca de noapte trebuie sa asigure periodic angajatilor un examen medical gratuit. Acest examen se face atat inainte de inceperea activitatii, cat si dupa incetarea muncii prestate. seful ITM a subliniat ca acei salariati care muncesc in ture au un punctaj mai mare fata de cei care muncesc ziua. Acest lucru se intampla deoarece este  luat in calcul si sporul de noapte.
La nivelul judetului Constanta, noaptea este un moment prielnic pentru cei mai multi dintre agentii economici, care exploateaza munca la negru. Eugen Bola, inspectorul-sef al ITM Constanta, a subliniat ca, chiar daca legislatia este clara, cei mai multi dintre angajati demonstreaza in continuare ca nu-si cunosc drepturile. Astfel, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, potrivit articolul 17, alineatul 4, din Codul Muncii. Acest lucru trebuie facut intr-un termen de 15 zile de la data comunicarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.

» In municipiu.  In ciuda amenzilor usturatoare, patronii care incalca legea nu par a fi intimidati. seful ITM Constanta, Eugen Bola, a subliniat ca amenzile sunt usturatoare, fiind cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei vechi pentru fiecare persoana identificata fara contract individual de munca. In cazul in care un patron primeste sanctiuni de peste un miliard de lei, acesta este pasibil de inchisoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă