A avut nenumărate expoziții, face parte din multe organizații din domeniu și are o școală de pictură și ilustrație botanică. A coordonat proiectul care a condus la albumul „Transylvania Florilegium“, cu flori sălbatice din această zonă a României.
RL: Ați pornit, inițial, ca designer de textile, apoi ați lucrat în cercetare medicală. Ce v-a atras pe acest drum?
Helen Allen: Am iubit mereu țesăturile și culorile, așa că designul materialelor m-a atras dintotdeauna. Partea de cercetare este exactă și trebuie să fii meticulos – la fel ca în arta botanică.
Ați știut dintotdeauna că acesta este domeniul în care veți lucra? V-au atras întotdeauna frumosul, natura?
Sunt foarte mulțumită că am reușit să îmi schimb cariera de câteva ori și cred că a fost o călătorie la sfârșitul căreia mi-am dat seama ce îmi doream să fac cu adevărat. Am crescut în străinătate, înconjurată de o vegetație exotică și frumoasă care m-a atras mereu. Pe când eram foarte tânără desenam flori și plante și îmi iubesc nespus grădina.
Activitatea dumneavoastră s-a îndreptat apoi către zona de ilustrație botanică. Ce a presupus acest drum?
A fost ca un vis devenit realitate. Am desenat și pictat de când mă știu, câteodată flori, dar cel mai adesea cai, peisaje de iarnă și apusuri de soare peste oceane albastre. Am studiat botanica până la un nivel destul de ridicat, iubeam să desenez, așa că o combinație între cele două a fost perfectă pentru mine. Să am timp să desenez era un lux! Apoi, să învăț tehnicile de pictură cu vopseluri pe bază de apă a fost o mare provocare pentru mine.
Cum a fost trecerea către fiecare etapă? Ce v-a motivat?
Această călătorie a fost lungă și destul de lentă. Răbdarea, observațiile meticuloase și pasiunea pentru desen m-au ajutat să răzbat. De obicei, munca asiduă aduce cu sine și o răsplată pe măsură. Termenele-limită și păstrarea plantelor suficient de mult te țin ocupat și motivat. Așa devenim buni medici ai plantelor.
Ilustrația botanică presupune și o foarte bună cunoaștere a biologiei plantelor. A trebuit să studiați pentru asta?
Am studiat pentru o diplomă în ilustrație botanică și pictură, ceea ce mi-a aprofundat studiile botanice, identificarea plantelor și desen exact. Totul a pornit de la botanică și e fascinant.
Țineți cursuri de artă botanică. Vorbiți-ne, vă rugăm, despre ce înseamnă arta botanică.
Am o școală de artă botanică – Școala de Artă Botanică din Chelsea, a doua cea mai veche școală de botanică din Anglia. Aceasta oferă cursuri de diplomă cu durata de un an în regim fără frecvență și alte câteva cursuri de durată redusă de-a lungul anului. Avem 18 studenți în fiecare an la cursul de diplomă, iar cursurile scurte au în jur de 12 participanți. De asemenea, predau în atelierul meu de acasă.
Sunteți membră a Societății Americane a Artiștilor Botanici. Care este activitatea unui artist botanist? Ce înseamnă, de fapt, un artist botanist?
Am fost unul dintre membrii ASBA, care promovează botanica la nivel internațional. În fiecare an se ține o conferință unde membrii acestui for se întâlnesc pentru a împărtăși idei și a ține împreună cursuri. E un forum pentru artiști și botaniști alături de profesori, dar și pentru oamenii cărora doar le plac florile și obișnuiesc să le picteze.
Ați lucrat la albumul „Transylvania Florilegium“. Ce a însemnat acest album pentru dumneavoastră?
Acest proiect a fost minunat și m-a inspirat enorm, iar cărțile publicate sunt absolut deosebite.
Ați avut ocazia să studiați, să vedeți pe viu flora din Transilvania?
Am vizitat Transilvania de opt ori, începând din anul 2012. Prima dată pentru trei zile, iar celelalte șapte vizite au fost timp de două săptămâni, împreună cu botanistul Dr. John Akeroyd. Eram până la opt artiști la fiecare vizită. Toți au iubit Transilvania și au pictat cele mai frumoase reprezentări ale acestor flori deosebite. Pajiștile de flori sălbatice din Transilvania sunt nemaipomenite și foarte importante pentru diversitatea naturală. Aici există specii de flori specifice zonei, printre care și specii pe cale de dispariție.
Pentru că nu se utilizează chimicale, aceste resurse naturale, cum ar fi polenul pentru albine, sunt într-un fel protejate. Florile sunt superbe vara, dar la fel de minunate și iarna sau toamna. Florile sălbatice pictate de noi se găsesc în zonele de lângă Zalanpatek și Viscri, unde Alteța Sa Regală Prințul de Wales deține o proprietate. Profitul rezultat în urma vânzării acestor picturi va merge către fundația Alteței Sale, înființată în 2015. O fundație care sprijină România, susținând și promovând agricultura și dezvoltarea în zonele sale rurale.
Această activitate a dvs. presupune multe călătorii? Dacă da, care a fost cea mai fascinantă din punct de vedere al preocupărilor dvs.?
Călătoresc pentru a preda, dar cea mai mare parte a muncii mele se desfășoară în Anglia. Proiectul Transilvania a fost cel mai important proiect al meu, în care am fost unul dintre cei 34 de artiști implicați, deși responsabilitatea organizării acestuia era numai a mea. Iubesc România și pe români și cred că o mică parte din inima mea a rămas acolo.
La ce lucrați acum, ce proiecte aveți?
Acum completez un grup de zece picturi pentru o expoziție în Olanda. Acestea nu provin din munca pe teren, dar toate picturile sunt realizate după flori naturale. Tema expoziției este legată de călătoria unei plante de la descoperirea ei în locuri îndepărtate și până la cultivarea ei în grădinile noastre.