19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMafiile deseurilor toxice

Mafiile deseurilor toxice

Uniunea Europeana se straduieste sa intareasca lupta contra mafiilor deseurilor toxice pentru a impiedica expedierea lor in statele in curs de dezvoltare, unde produc adesea catastrofe ecologice.
Jandarmii francezi ai Oficiului central de lupta contra atingerilor aduse mediului si sanatatii publice (OCLAESP) au gazduit recent, in apropiere de Paris, o reuniune la care au participat colegii lor, membri ai retelei Impel (insarcinata cu punerea in practica si controlul aplicarii legislatiei comunitare in materie de mediu).
Problema este ca deseurile superconsumului european pleaca in totala ilegalitate sa moara in Africa sau Asia si Europa isi accentueaza vigilenta si mijloacele de lupta contra  traficului cu incarcaturi toxice ilicite. In cadrul UE, reciclarea sau eliminarea acestor deseuri periculoase, susceptibile sa polueze solul, aerul sau apa, costa circa 400 euro per tona. Ca atare,  este puternica tentatia de a se debarasa contra unui pret redus sau chiar obtinerea de beneficii, exportandu-le spre tari in curs de dezvoltare.
Circulatia mondiala a deseurilor reprezinta circa 200.000 tone pe an, din care jumatate sunt transporturi ilegale, in crestere cu 10-20% anual, potrivit OCLAESP. Deseurile sfarsesc inchise in containere aruncate pe fundul oceanelor, arse sau abandonate sub cerul liber undeva in Africa. Eliminarea deseurilor in Africa nu costa decat 10 euro tona. Mai mult, afacerea aduce bani prin revanzare, aceasta economie subterana cifrandu-se la sute de milioane de euro in sanul UE.
Spre Asia pleaca materialul informatic si electric sau metalele pretioase. Restul – care reprezinta ceea ce este mai nociv: vehicule vechi, motoare vechi, recipiente pline de solventi – ia drumul Africii. Asa cum preciza locotenent-colonelul de jandarmi Thierry Bourret, care conduce in Franta OCLAESP, un televizor contine peste 80 de produse cu grad inalt de toxicitate. China, care era in prima linie pentru deseurile informatice, este pe cale sa reactioneze, dar incarcaturile pe care le refuza se indreapta acum spre India sau Pakistan.

Delincventa evolueaza o data cu piata si se dezvolta adevarate mafii ale deseurilor, foarte bine structurate, sustin organismele care efectueaza controale asupra a sute de mii de containere si de camioane de transport.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...
Ultima oră
Pe aceeași temă