Comisia Europeana a primit deja raportul privind reforma justitiei din Romania. Posibila activarea a clauzei de salvgardare este in bratele Parlamentului, care tergiverseaza adoptarea legii ANI.
Romania s-a incadrat in grafic si a trimis in timp util raportul postaderare asupra reformelor si progreselor din justitie si administratie interna. Potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, cu toate ca termenul-limita de trimitere a raportului era 31 martie, acesta a fost primit mai devreme de Directia pe justitie a CE. De acum inainte, urmeaza ca expertii europeni sa il analizeze. In baza acestei evaluari, comisarul pe justitie si afaceri interne, Franco Frattini, va spune in luna iunie statelor membre UE si Parlamentului European daca Romania si-a facut "temele" sau nu. O decizie finala va fi luata in toamna. Pe de alta parte, daca europenii nu vor fi multumiti de rezultatele prezentate in raport, CE ar putea recomanda celorlalte state membre activarea clauzei de salvgardare. Asta inseamna ca orice sentinta data de instantele romanesti nu ar fi recunoscuta la nivel european. Un mare minus in raportul trimis la Bruxelles este legea ANI, care inca nu a fost adoptata de Parlament. Agricultura este al doilea domeniu unde Romania risca activarea clauzei de salvgardare. Asta ar putea duce la pierderi financiare prin neacordarea unor finantari, iar cei care vor avea de suferit vor fi taranii. In cazul agriculturii, punctul sensibil este agentia de plati, mai exact capacitatea acesteia de a gestiona fonduri europene.
» Autoritatile romane se asteapta ca raportul sa fie bine primit, iar evaluarea sa fie pozitiva.
MIZA
Infiintarea Agentiei Nationale de Integritate avea caracter obligatoriu, insa aceasta este "macelarita" in Legislativul Romaniei, in ciuda recomandarilor CE ca parlamentarii sa adopte legea in varianta Guvernului si sa nu ii slabeasca atributiile.