In ciuda sanctiunilor extrem de drastice prevazute de legislatia penala, talharia continua sa fie una dintre infractiunile cel mai des intalnita. Politistii constanteni se confrunta in ultima perioada cu tot mai multe astfel de furturi "combinate" cu acte de violenta. Numarul acestor fapte penale a crescut intr-o maniera alarmanta mai ales in aceasta luna, martie putand fi denumita, din nefericire, luna talhariilor. Astfel, in perioada 1-20 martie, pe raza judetului Constanta s-au inregistrat peste 15 talharii, aproape una in fiecare zi. Cei mai multi dintre faptuitori sunt tineri de pana in 25 de ani, care fac parte din familii dezorganizate sau din asa-zise bande de cartier.
Cei mai multi dintre faptuitorii retinuti in ultimul timp sunt persoane cu antecedente penale, primele fapte datand uneori inca din perioada minoratului. Faptul ca multi dintre autori au trecut prin scoli de corectie sau inchisori demonstreaza ca in prezent, conceptul de reeducare este, in Romania, o teorie pur utopica. Surprinzator este ca in cele mai multe dintre cazuri, obiectul material al infractiunii are o valoare financiara destul de modesta, fapta fiind comisa pentru ca infractorul sa fure un telefon mobil. Cele mai multe dintre victime sunt femei sau copii, in cazul din urma fiind vorba in general despre elevi care defileaza neglijent cu obiecte care atrag atentia "raufacatorilor". Primitivitatea agresiunii comise face ca prinderea autorilor sa fie facuta exrem de rapid, datorita martorilor oculari sau declaratiilor date de victime. Autoritatile au lunar zeci de AN-uri (fapte cu Autor Necunoscut) dar foarte putine dintre acestea sunt talharii. Sustragerile insotite cu acte de violenta (agresiune fizica sau psihica) sunt aspru sanctionate de instantele constantene. Peste 30% din procesele penale aflate pe rolul Tribunalului Constanta au ca obiect infractiuni de talharie, inculpatii aces tor dosare fiind arestati preventiv.
Pericol in parcuri
Un aspect extrem de ingrijorator al acestei probleme este dat de faptul ca talhariile au loc in general, in mediul urban, in zone populate si adesea ziua in amiaza mare. Caracterul "diurn" al actiunii infractionale releva faptul ca faptuitorii prefera chiar zonele aglomerate, fiindu-le mai usor sa dispara in multime, imediat dupa comiterea actului ilicit. Puratorul de cuvant al IPJ Constanta, inspector Crina Chirea a declarat ca cele mai multe infractiuni de acest gen s-au inregistrat in orase, pe primul loc al urbelor in care se consuma talharii fiind, evident, municipiul Constanta. O zona periculoasa este considerata si cea a parcurilor publice mai intinse, unde dupa caderea serii creste riscul unor astfel de actiuni ilicite. Numarul talhariilor inregistrate in luna martie este se pare insa unul mai mare decat cel oficial. S-au consemnat numeroase acte de violenta, cercetate in prezent de procurori dar pentru care nu s-a facut inca o clara incadrare juridica. Autorii sustin ca nu au comis acte de agresiune si ca au comis doar simple furturi. In acest fel, ei spera sa fie incadrati la infractiunea prevazuta de 208-209 Cod Penal si pentru care ar primi pedepse mult mai blande. Multe dintre talharii nu sunt inregistrate pentru ca victimele se tem de faptuitori si nu depun plangere la politie. Potrivit psihologilor, faza de negare intervine adesea in astfel de situatii, iar partea vatamata prefera sa uite incidentul si sa mearga mai departe, evitand riscurile unui proces public. O eventuala judecata dureaza uneori mai bine de un an, iar in acest timp partile vatamate pot fi supuse unor presiuni din partea rudelor si apropiatilor faptuitorului. Una dintre cele mai vechi infractiuni recunoscute de civilizatia umana, talharia, continua sa reprezinte in mileniul III un fenomen imposibil de eradicat.