6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăGDPRColorantii, risc de cancer

Colorantii, risc de cancer

Dulciurile si produsele racoritoare, pentru a fi mai ispititoare, au nevoie de coloranti cat mai atragatori. Acestia sunt vatamatori pentru sanatate, determinand deficiente in vitamina B6 si zinc si chiar aparitia, in timp, a unor tumori.

Aspartamul este unul dintre alimentele cele mai controversate. O parte din substanta trece imediat in sange, prin intestinul subtire, provoaca hiperglicemie, ceea ce obliga pancreasul sa produca in exces insulina. In acest fel, organismul este dereglat, creandu-se stari de oboseala si de agitatie. Pe termen lung, consumul in exces de aspartam expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. Lipsa de calciu apare si ea in timp. E211 (benzonatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri, este de asemenea prezent in multe medicamente.
E210 (acidul benzoic) se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. E952 (ciclamat) este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse. E420 (sorbitol si sirop de sorbitol) este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza sau prin sinteza; se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice.
Tartrazina – E102 este acceptata de legislatia romaneasca, dar interzisa in Suedia, Elvetia, Marea Britanie si Olanda. Conform unui studiu al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, s-a constatat ca pe piata romaneasca exista produse care contin acest colorant.

 

Efecte
» Cancer
E952 este interzis in SUA si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania.

» Tulburari gastrice
E420 poate provoca tulburari gastrice.
» Leziuni
Aspartamul lezeaza organele digestive.

» Astm
E211 provoaca urticarie si agraveaza astmul. Acidul benzoic poate provoca crize de astm si hiperaciditate la copii.
PRODUSE
» Dulciuri periculoase
"E102 se gaseste in bomboanele Ciclete de zmeura, Kick de portocale, Prigat Orange Light, Fanta Exotic, Mirinda Orange, bomboanele Kathy Lemon, budinca cu gust de vanilie, bomboanele Sugus Exotic, acadelele Chupa Chups, Bega – baton cu spuma si jeleu de lamaie si Kroky Mania (jeleuri Silvana drajate de caise, zmeura sau portocale)", spun specialistii APC.

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

România a acordat ajutoare de stat de 1,3 miliarde de euro, între 2019-2023, majoritatea investitorilor fiind străini

Principalele sectoare beneficiare au fost industria auto, tehnologia, industria alimentară, producția ușoară și sectorul medical O analiză publicată de EY România arată că, în perioada...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Familia Regală petrece Crăciunul în mijlocul românilor la Săvârșin

Majestatea Sa Margareta a oferit, ca în fiecare an, daruri de Crăciun săvârșinenilor aflați în nevoie sau în suferință. Majestatea Sa a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă