In urmatoarele cinci zile, la Sibiu se desfasoara Cyberfestivalul international al muzicii electronice "Siberfest 2007". Statistic, aevenimentul se prezinta destul de sec: 75 de compozitori din 14 tari vor prezenta peste 100 de lucrari muzicale, unele dintre ele in prima auditie absoluta. Dincolo de aceste detalii tehnice, descoperim ca festivalul muzicii electronice de la Sibiu este doar al doilea de acest gen pe care organizatorii de la Asociatia "Acousmania" Bucuresti au reusit sa-l puna la cale in ultimii zece ani, desi domeniul si produsele sale castiga tot mai multi adepti in special printre tineri. Ana Maria Avram, membru in cadrul "Acousmania", este unul dintre promotorii acestui gen de arta electronica in Romania si spune ca, surprinzator pentru unii, muzica electronica si segmentul de video arts gasesc un filon bogat de exploatat in folclorul romanesc. "Vrem sa aratam publicului needucat inca, de la noi din tara, ca muzica electronica are radacini adanci in folclorul autentic romanesc si in muzica bizantina", a declarat Ana Maria Avram, in deschiderea "Siberfest 2007".
Haideti la Sibiu sa vedem ce iese!
Intrarea este libera in toate serile de festival, dar amatorii trebuie sa stie ca reprezentatiile se tin in Sala Thalia si nu in "Pavilion 2007", ale carui lucrari de amenajare nu au fost incheiate. Spectatorii trebuie sa se pregateasca nu neaparat pentru o auditie muzicala, ci pentru un spectacol mult mai complex de muzica, efecte sonore, efecte si arta video-laser, instalatii multimedia si reprezentatii "e-DJ", in cadrul carora "DJ" traditionali se joaca pana la extaz cu muzica si cu efectele video deopotriva. Pasionatii genului vor avea ocazia sa-i urmareasca la Sibiu pe membrii ansamblului Hyperion, dar si sa asculte prime auditii ale unor artisti precum Curtis Roads, Peter Teodorescu, Tom Hodkingson (UK), Ana Maria Avram/Gustavo Aguillar (USA), Thorsten Fleisch si Iannis Xenakis. si, pentru ca lucrurile sa fie clare de la inceput, Ana Maria Avram pune si cateva puncte de reper foarte necesare: "Siberfest 2007" nu e deloc o gluma, e un eveniment serios care a costat mai bine de 10.000 de euro, fiind doar in mica parte finantat de Ministerul Culturii, iar muzica electronica din Romania trebuie sa iasa din atmosfera de gen "suie Paparude", care sunt prea comerciali. "Sa nu-l mai comparam pe Heidegger cu o carte de bucate", spune apasat Ana Maria Avram.
"Strigoii" lui Florin Iepan
Documentarul de miercuri al "Cinematecii" Astra Film ne cheama in lumea "Strigoilor" lui Florin Iepan. Inca din secolul XVII, trimisii speciali ai coroanei habsburgice incearca sa dezlege in Transilvania misterul unor ritualuri ciudate practicate de localnici, menite a-i rapune pe cei intorsi dintre morti, pe strigoi. Oamenii ii dezgropau pe cei considerati strigoi si le infigeau tepuse in inima, apoi le dadeau foc. Ritualul este practicat si astazi. Regizorul Florin Iepan a adunat dovezi despre numeroase cazuri de strigoi care ii bantuie pe cei vii, omoara animalele si isi terorizeaza familiile.