24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialGranzii vor bazine

Granzii vor bazine

» Demersurile Federatiei de Polo, sustinute ulterior de forul national de natatie, privind construirea unor bazine de inot in Bucuresti si in tara incep sa prinda contur.

programul national guvernamental de constructie a 70 de bazine mai are nevoie doar de doua semnaturi, una de la Ministerul de Finante si una de la cel de Justitie, pentru a ajunge pe masa de lucru a Guvernului. Pretul estimativ al investitiei este de circa 120 milioane de euro, care ar trebui esalonati pe doi ani, perioada de timp necesara constructiilor. Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, care a sustinut de la inceput proiectul, spera ca din toamna sa se poata demara lucrarile.
In urma cu cateva zile, marile cluburi sportive bucurestene Dinamo si Steaua si-au manifestat interesul sa ridice pe propriile terenuri doua dintre cele zece bazine  olimpice, cu dimensiuni de 50×25 m, cuprinse in proiect. "Am facut deja demersuri la ministerele de resort, la Interne si Aparare, sa fie de acord cu constructia bazinelor pe pamanturile pe care le au in administratie. Speram intr-o rezolvare pozitiva a solicitarii, mai ales ca atat Steaua, cat si Dinamo poseda terenuri propice pentru constructia unor astfel de incinte, adica cu dimensiuni de minimum 6.000 metri patrati. Pentru noi ar fi extraordinar daca si Rapid ar urma exemplul gruparilor militare, deoarece ar fi benefic ca fiecare dintre marile cluburi sa aiba propriul bazin", a spus Anatol Grintescu, secretarul general al Federatiei Romane de Polo.

Entuziasmul granzilor
"Chiar daca inca nu am primit nici un raspuns in ceea ce priveste constructia unui bazin in incinta clubului Dinamo, sunt convins de pe acum ca cei de la conducerea Ministerului vor aproba. Initial ne gandisem sa acoperim bazinul pe care deja il avem in stefan cel Mare, dar Federatia si-a exprimat dorinta sa-l pastram in aer liber pentru perioada de vara. Avem cateva variante, dar  va trebui sa o alegem pe cea mai potrivita. Una dintre locatii ar fi chiar cea de langa baziunul descoperit, in locul fostelor terenuri de tenis", a spus Marcel Popescu, presedintele Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti.
La randul sau, George Boroi, presedintele CSA Steaua, s-a declarat incantat de ideea de a avea un bazin de dimensiuni olimpice in propria "gradina". "Spatiu exista. Cel putin in Ghencea, in incinta stadionului, poate chiar la intrarea din fata. Nu-i exclusa nici varianta de a construi bazinul in locul fostei sali de jocuri din Plevnei (n.r. – sala care a ars in urma cu aproximativ patru ani), dar nu stiu daca are dimensiunile optime. Un bazin in Ghencea ar fi perfect, mai ales ca in zona nu exista nimic de acest gen. Ar veni in primul rand copii din marile cartiere Drumul Taberei si Militari, ceea ce ar fi extraordinar."
Prioritatea federatiilor de polo si natatie ramane ca unul din cele zece bazine olimpice sa fie construit in Capitala la standarde ultramoderne, pentru a putea gazdui competitii internationale de anvergura. De asemenea, se doreste "reinvierea" disciplinelor acvatice in orase cu traditie ca Timisoara sau Tg. Mures, unde polo-ul, de pilda, a disparut din cauza inexistentei unor bazine. Pe langa cele zece bazine mari, vor mai fi construite 20 medii (33×25 m) si 40 de agrement, pe langa scoli.
Primarul din Chitila se numara deja printre edilii care au gasit locul optim pentru bazinul din programul guvernamental Tariceanu – langa sala de sport, una dintre cele 400 a caror constructie a fost finantata de Guvernul Nastase.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...
Ultima oră
Pe aceeași temă