8 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialDiploma militara romana descoperita la Cluj

Diploma militara romana descoperita la Cluj

Un document unicat a fost gasit de arheologii clujeni, o diploma militara, care ne vorbeste peste milenii despre situatia trupelor romane din provincia Dacia.

O descoperire arheologica importanta a fost realizata de angajatii Muzeului National de Istorie al Transilvaniei din Cluj. Echipa condusa de cercetatorul Emilian Bota a descoperit o diploma militara romana, prima de acest fel identificata pe teritoriul Romaniei in ultimii 15 ani. Diploma a fost emisa in timpul imparatului Hadrian si cuprinde informatii referitoare la trupele romane stationate in provincia Dacia Porolisensis. De asemenea, diploma contine o constitutie emisa de imparatul roman, care era pana acum necunoscuta, din pricina distrugerii arhivei imperiale, potrivit cercetatorului clujean Carmen Ciongradi.
Diplomele militare erau oferite soldatilor veterani din trupele auxiliare. Prin aceste documente, ei primeau jus civitas, adica cetatenia romana, jus conubii, adica dreptul de a se casatori, si jus electi, adica posibilitatea de a fi alesi in diferite functii ori magistraturi civile. De asemenea, veteranii primeau o suma importanta de bani, precum si un lot de pamant in provincia pe care o aparasera. Diplomele de metal aveau o latime de 10 centimetri si o lungime de 20 de centimetri si erau sigilate cu plumb. Aceste documente erau oferite veteranilor la finalul perioadei de 20 de ani pe care o petreceau in serviciul Romei.
Acum, dupa ce au gasit mai multe pumnale si alt armament, arheologii cred ca acea constructie adapostea, de fapt, o unitate militara auxiliara. Probabil, ea avea 500 de soldati care pazeau anticul oras Napoca si care aveau ca misiune si supravegherea Vaii Somesului.
Astfel de diplome romane au fost emise pentru militarii de pe teritoriul Daciei din prima jumatate a secolului II si pana in ultima jumatate a secolului III. CDiploma a fost datata in august 106 si atesta faptul ca, la acea data, Dacia fusese organizata ca provincie romana. z

SPECIALISTUL
Cercetatorul clujean Emilian Bota spune ca asemenea diplome militare se numara printre cele mai valoroase izvoare istorice despre perioada antica. Ele s-au pastrat mai bine decat alte izvoare scrise. Pentru ca aceste documente reprezentau atestarea cetateniei romane pentru o intreaga familie, erau pastrate cu grija de veterani. Pierderea ori distrugerea lor echivala cu o adevarata tragedie.
Ele sunt la fel de pretuite de arheologi, care, pe baza acestor izvoare, pot completa lacunele din istorie. Diploma de la Cluj atesta, de pilda, faptul ca Dacia era una dintre cele mai "militarizate" provincii romane. Pentru ca ea era principala sursa de aur pentru Imperiul Roman, imparatii au masat aici un numar impresionant de soldati, atat militari din legiunile care formau unitatile de elita si care erau cantonate la Potaissa-Turda si la Apulum-Alba Iulia, cat si din trupele auxiliare, raspandite in toata provincia.

Cele mai citite

Stop vot la Tokio: 69 de moldoveni au votat în capitala Japoniei

S-a încheiat procesul de votare și în China, unde au votat 73 de moldoveni În capitala Japoniei, Tokio, s-a încheiat procesul de votare. Aici și-au...

Bursa de la București a scăzut în fiecare zi a săptămânii

Indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti a înregistrat a cincea sesiune consecutivă de scăderi în 7 zile Dinamica indicelui a fost determinată...

Aterizare de urgență pe Aeroportul „Henri Coandă” a unui avion cu peste 200 de pasageri la bord

Reprezentanții aeroportului au anunțat că traficul aerian nu a suferit modificări, din cauza incidentului Aeronava aparţine companiei Wizz Air și a solicitat duminică, 20 octombrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă