Capitanul in rezerva Constantin Turbatu a suferit in 2000 un accident cerebral de pe urma caruia s-a ales cu grave sechele de ordin neurologic. Barbatul de 57 de ani nu poate misca mana dreapta si piciorul drept si din cauza afectiunilor nu se exprima inteligibil. Pe 15 ianuarie 2007, medicul specialist al Casei de Pensii a certificat gravitatea bolii de care sufera fostul militar si faptul ca se incadreaza la gradul II de invaliditate. Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap nu a luat in seama aceasta expertiza si, in mod inexplicabil, a refuzat sa-i elibereze certificatul de handicapat, care-i dadea dreptul la pensie. Uimitor este faptul ca aceeasi comisie, formata din aceiasi membri, i-a eliberat in 2006 lui Turbatu un certificat care atesta ca acesta se incadreaza la gradul de handicap accentuat. Fostul militar de cariera solicita anularea ultimului certificat si reevaluarea sa de catre o noua comisie.
O epava umana
Fostul militar de cariera Constantin Turbatu avea numai 50 de ani atunci cand a cazut victima unui accident vascular cerebral care avea sa-i marcheze restul vietii. De pe urma accidentului, barbatul a ramas cu grave sechele neurologice si cu o semipareza la nivelul mainii si piciorului drept. Mai mult, criza suferita i-a afectat si centrul vorbirii, cuvintele rostite de capitan fiind unele neinteligibile din cauza unei afazii diagnosticate de specialisti. Anii care au trecut nu au adus nici o imbunatatire a starii sale de sanatate si in prezent barbatul continua sa se afle intr-o precara stare de sanatate. Se deplaseaza greu, iar acasa, pentru a se imbraca sau a se spala are nevoie de ajutorul sotiei.
El continua sa spere intr-o insanatosire si urmeaza un tratament de specialitate (atat fizic, cat si pe linie neuro-psihiatrica), care din pacate costa o gramada de bani. Timp de sase ani Constantin Turbatu a primit pensie de invaliditate, fiind incadrat la gradul II de handicap. Banii primiti lunar il ajutau sa treaca mai usor peste obstacole.
O decizie aberanta
Din pacate, de anul acesta invalidul este privat de acest ajutor social, Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap considerand ca el nu se mai incadreaza in nici o categorie si ca este apt din punct de vedere medical. In certificatul cu numarul 1229 din 22 februarie 2007, comisia formata din cinci persoane (dintre care doar doi medici) a concluzionat ca Turbatu nu se incadreaza nici macar in gradele de handicap usor sau mediu. Decizia surprinde, avand in vedere ca, in 2006, aceeasi comisie (formata din aceleasi persoane) il incadrau pe barbat la gradul II (handicap accentuat). Se pare ca motivul pentru aceasta "razgandire" este dat de noile norme din domeniu si de statisticile realizate la nivel national, care au concluzionat, in mod aberant, ca in Romania avem prea multi invalizi si ca numarul acestora ar mai trebui redus. Nu se pune problema ca fostul militar s-ar fi facut bine de anul trecut si pana acum. Astfel, afectiunile sale au fost confirmate de o decizie intocmita pe 15 ianuarie 2007, realizata de Ana Andrei, medic primar la Oficiul de Expertiza din cadrul Casei Nationale de Pensii Constanta. Specialistul a stabilit ca barbatul (cu numai o luna inainte de expertiza comisiei) continua sa sufere de sechele neurologice, semipareza si afazie si ca se incadreaza tot in gradul II de invaliditate.