2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialProcesul generalilor

Procesul generalilor

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) vor lua in discutie, astazi, cererea a 94 de parti civile din dosarul de schimbare a incadrarii juridice din omor deosebit de grav in genocid pentru cei doi inculpati din dosarul revolutiei de la Timisoara – Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac.

La termenul anterior, instanta a vizionat un CD cu imagini filmate in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si depus ca proba in dosar. Acel CD continea declaratia fostului prim-secretar judetean al PCR, Radu Balan, decedat intre timp, care recunoaste ca s-a tras din ordinul generalului Stanculescu.

Pe 5 februarie 2007,  judecatorii ICCJ au respins cererea aparatorului lui Atanasie Stanculescu, avocatul Florin Olteanu, de expertizare a CD cu scopul reabilitarii acestuia. Avocatul a spus ca din CD nu reiese ca Atanasie Stanculescu a dat ordin sa se traga in Timisoara, cum sustine avocatul a 94 de parti civile in dosar, Liliana Poenaru. De asemenea, ICCJ a admis proba cu inscrisuri, dar a respins proba testimoniala formulata de Liliana Poenaru in aceasta cauza. Nu in ultimul rand, instanta a respins cererea de efectuare a unei expertize psihiatrice, la momentul 1989, generalilor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac.

Pe 22 martie 2004, sectiile unite ale ICCJ au decis rejudecarea lui Atanasie Stanculescu si a lui Mihai Chitac, motivand ca nu a fost respectat dreptul la aparare al celor doi in 1999, cand au fost condamnati la cate 15 ani de detentie, 10 ani de interzicere a tuturor drepturilor si degradare militara, pentru omor si pentru tentativa de omor deosebit de grav. De asemenea, ambii au fost obligati, in solidar cu MApN, la plata sumei de 44 miliarde de lei vechi, reprezentand despagubiri catre partile vatamate, suma ce a fost achitata.  

In timpul evenimentelor petrecute la Timisoara in perioada 17-22 decembrie 1989 si-au pierdut viata 72 de persoane, iar 253 au fost ranite.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...

Rusia, printre liderii globali în producția criptomonedelor. Metoda de a evita sancțiunile occidentale

Într-un context economic marcat de sancțiunile occidentale, Rusia a început să utilizeze bitcoin și alte criptomonede pentru plăți internaționale. Modificările legislative recente au facilitat adoptarea...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă