7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialAspiratorul de fonduri guvernamentale

Aspiratorul de fonduri guvernamentale

Clujul a devenit unul dintre "aspiratoarele" de fonduri de la bugetul de stat, dupa anul 2004. Primarul din Cluj, Emil Boc, in calitate de presedinte al Partidului Democrat, aflat la guvernare, a fost invitat sa imparta banii, alaturi de partenerii sai din PNL si din UDMR. Un vechi proverb, adeverit si in aceasta situatie, spune ca "Cine imparte, parte-si face". Numai ca in acest caz este vorba despre repararea unei nedreptati. Timp de 15 ani, Clujul a fost unul dintre principalii contributori la bugetul de stat, insa, atunci cand era vorba de impartirea banilor publici, orasul era trecut la coada listei. Poate ca si permanentul conflict din ultimii ani din administratia locala a avut rolul sau. Fostul primar PRM, Gheorghe Funar, a ajuns in razboi cu toata lumea. Din anul 2004, lucrurile s-au schimbat. Numai ca acum, epoca razboaielor politice pare sa reinceapa. Este greu de estimat efectul pe care il va avea asupra banilor pentru Cluj iminentul divort dintre PNL si PD.
Ca in bancul cu rabinul, exista trei posibilitati.
Prima ar fi cea mai buna. Clujul ar continua sa primeasca sume proportionale cu contributia sa la bugetul de stat. Administratia locala ar putea sa isi duca la bun sfarsit proiectele si toata lumea ar fi multumita.
Cea de-a doua varianta ar fi cea a unei izolari politice. Clujul ar urma sa fie mutat pe ultimele locuri la alocari bugetare. In acest caz, sentimentele anti-Bucuresti ale clujenilor vor iesi din nou la iveala, cu mai multa vigoare. Oamenii vor fi greu de potolit in conditiile in care, in ultimii doi ani si jumatate, s-au obisnuit cu normalitatea.
Cea de-a treia situatie este cea in care fondurile guvernamentale ar fi dirijate prin inter-mediul liberalilor. Mai precis, "bucatele" ar fi impartite de presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, care este amicul premierului Calin Popescu-Tariceanu. O asemenea situatie ar putea avea efecte perverse. PSD a incercat reteta, in perioada 2000-2004, si a pierdut alegerile.
Clujenilor nu le ramane de-cat sa spere ca ratiunea va invinge si ca tensiunile din po-litica nu vor ravasi administratia. Cu alte cuvinte, politicienii nu trebuie sa incurce borcanele. Ca sa il citez pe fostul dictator comunist al Coreei de Nord, Kim Ir Sen, "una-i una, alta-i alta".

Cele mai citite

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă