La Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu are loc astazi, de la ora 19, o premiera mult asteptata cu spectacolul "Brunelda", al regizorului Marius Oltean, o dramatizare dupa un fragment din romanul "America" al scriitorului praghez Franz Kafka. In piesa pusa in scena de regizorul roman apar pe rand personajele kafkiene consacrate Karl Rossmann, Delamarche, Robinson, toate din anturajul Bruneldei, toate ilustrative pentru tipologii umane dintre cele mai diverse, dar foarte credibile in cotidianul actual. "Visul pare real, iar realitatea pare absurda, in acest roman scris de Kafka. Autorul nu a ajuns niciodata in America si totusi a scris un roman despre viata de acolo care, initial, nici nu a avut un titlu. Aflat in proces de cautare a sinelui, de constructie a personalitatii sale, tanarul Karl intra in anturajul Bruneldei si vine in contact cu toata aceasta tipologie a degradarii umane. Am ales fragmentul acesta pentru ca este foarte ilustrativ pentru realitatea pe care o traim", a declarat regizorul Marius Olteanu. Spectacolul de la Sibiu angreneaza intreaga echipa a sectiei germane a TNRS. In rolul "Bruneldei" straluceste actrita Renate Mueller Nica, iar in jurul ei evolueaza mai tinerii Alex Moustache (Alex Mustata), Ana Neamtu, Catalin Neghina si Gelu Potzolli.
Tot la teatrul sibian spectatorii pot rezerva bilete pentru spectacolele din weekend cu piesa "Balul", o idee dupa Theatre de Compagnol, pusa in scena de Radu Alexandru Nica si Michaela Mihailov.
Muzica Evanthiei Rempoutsika, la Sibiu
Astazi, de la ora 19, la Sala Thalia este programat un concert al solistei Ellie Paspala si al unei orchestre grecesti ce vor aduce la Sibiu muzica de film compusa de tanara Evanthia Rempoutsika. Evenimentul este organizat de Ambasada Greciei la Bucuresti si, potrivit oficialilor institutiei, reprezinta contributia acestei tari la reusita programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.
Instalatie multimedia
Instalatia multimedia "Dada East? The Romanians of Cabaret Voltaire", va fi vernisata miercuri, 7 martie, la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal de pe strada Tribunei. Expozitia interogheaza originile romanesti ale dadaismului, reunind alaturi de documente din arhivele Cabaret Voltaire, Zürich, lucrari video si instalatii ale unor artisti romani contemporani: Andrei Ujica si Harun Farocki, Ciprian Muresan, Cristian Pogacean, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Sebastian Moldovan, Stefan Constantinescu. "Dada East? The Romanians of Cabaret Voltaire" se va desfasura pana in 30 martie 2007 si se va incheia cu un seminar centrat pe insertia dadaismului in societatea contemporana, la care vor fi invitati critici de arta din Romania si din strainatate: Ruxandra Demetrescu, Anca Oroveanu, Erwin Kessler, Ileana Pintilie, Raluca Voinea, Angelica Iacob, Tom Sandquist si Adrian Notz.
Astazi la Sibiu
– "Valori patrimoniale restaurate in Muzeul Astra", expozitie obiecte de cult restaurate, Muzeul Astra, Piata Mica, nr. 11, ora 10
– "Capodoperele din Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal", expozitie de pictura, Palatul Brukenthal, Piata Mare, orele 11,30
– "Brukenthal, Modell Aufklaerung", expozitie de piese din colectiile Brukenthal, Palatul Brukenthal, Piata Mare, ora 11,30
– "Sacaramb – camara de comori a Romaniei", expozitie, Muzeul de Istorie, Casa Altemberger, Sibiu, ora 12
– "Cruce, rascruce, troita in Marginimea Sibiului", expozitie, Muzeul Astra, nr. 11, Sibiu, ora 10
– "Muzeul Brukenthal, aniversare la 190 de ani", cinci expozitii, Piata Mare, ora 11,30
– "Miina! Miina!", documentar, Lasse Naukkarinen, Finlanda, Studioul Astra Film Sibiu, ora 14
– "Covoare otomane in Bisericile Evanghelice din Transilvania", expozitie la Muzeul Brukenthal, Sibiu
– "Cei sapte piloni ai comunismului", expozitie, Turnul Slaninii, Biserica Evanghelica din Cisnadie, orele 10-20
– "A private view/Familial", expozitie de pictura, Clubul Art Cafe, strada Filarmonicii, nr 2, Sibiu, 10
– "Zece noi pentru Europa", expozitie de caricatura, artisti europeni, Galeria Art-Vo, Filarmonicii colt, ora 10
Muzeul ASTRA, premiat de UNESCO
Muzeul sibian ASTRA a fost premiat de catre Comisia Nationala UNESCO cu diploma si premiul UNESCO pentru Patrimoniul Tehnic "Dumbrava Sibiului". Premierea Muzeului ASTRA consacra excelenta patrimoniului de tehnica populara (preindustriala) din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, constituit intr-o jumatate de secol, recomandandu-l implicit ca unul dintre cele mai importante obiective culturale si turistice, indeosebi in contextul "Sibiu – CCE" din acest an. Premiul a condus la realizarea CD-ului multimedia "Patrimoniul tehnic preindustrial din Romania", din cadrul Programului de participare UNESCO. (D. Tr.)