15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRestrictionarea fumatului reduce incasarile comerciantilor

Restrictionarea fumatului reduce incasarile comerciantilor

Prevederile legii cu privire la delimitarea spatiului dintre consumatorii fumatori si cei nefumatori sunt aplicate arbitrar de responsabilii unitatilor alimentare. In majoritatea restaurantelor si cafenelelor au fost amenajate zone pentru nefumatori, insa personalul si patronii tolereaza fumatul si in aceste perimetre, justificand ca altfel ar inregistra pierderi financiare din reducerea incasarilor.
La Mall Vitan, etajul 2, destinat exclusiv alimentatiei publice, exista spatii clar delimitate pentru nefumatori, din loc in loc fiind amplasate anunturi cu "Fumatul interzis". Pentru cei care doresc sa fumeze exista cateva mese cu scrumiere. Patronul unuia dintre fast-food-urile din mall se plange insa ca aplicarea normelor legale privind delimitarea spatiilor fumatori/nefumatori i-a redus substantial incasarile: "De cand se aplica legea si locurile pentru fumatori sunt separate, incasarile sunt mai mici cu circa 40-50%. Chiar si in zilele de duminica, atunci cand se inregistreaza un maxim de clienti, avem foarte multe locuri goale la mese, ceea ce nu se intampla inainte". La parterul mall-ului, la singura cafenea, toata lumea fuma, personalul afirmand ca exista mese care sunt destinate nefumatorilor, daca exista solicitari. Magazinul "Auchan" din cartierul Titan. In zona parterului, este amenajat un imens spatiu deschis destinat fast-food-urilor. Desi existau cateva afise suficient de vizibile, scrise cu rosu, postate in mai multe perimetre amenajate prin delimitare si care avertizau ca fumatul este interzis, se tragea din tigara de zor chiar sub aceste insemne. Fumatorii erau amestecati printre nefumatori, cu toate ca la mese erau numeroase familii cu copii. La cafenelele din jur delimitarea spatiilor fumatori/nefumatori era respectata, nefumatorii avand rezervate mai multe mese.

Regia s-a conformat

In Regie, unde majoritatea spatiilor de alimentatie publica sunt de mici dimensiuni si inchise, patronii, speriati de amenzi, au amenajat in interiorul acestora mici zone delimitate prin tamplarie performanta (tip termopan) si ventilate. Spatiile destinate nefumatorilor erau arhipline, in timp ce la fumatori mai existau ici-colo locuri la mese. Reglementarile legii prevad ca in restaurante, baruri sau alte localuri sa nu se fumeze decat daca operatorii economici amenajeaza locuri delimitate special pentru fumatori. Operatorii economici care nu vor respecta legislatia in vigoare (Legea nr. 349/2002) pentru fumatul in spatii inchise risca amenzi cuprinse intre 1000 si 5000 lei sau dispunerea unor masuri complementare, respectiv inchiderea temporara a unitatii, pana la remedierea deficientelor, intr-o perioada de pana la 30 de zile.

Cele mai citite

Numărul contractelor pe salariul minim a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a scăzut semnificativ în luna septembrie 2024, ajungând la 1,09 milioane, cea mai mică...

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...
Ultima oră
Pe aceeași temă