16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialTrei hoti au furat cu Wolele 50 tone de fonta de la...

Trei hoti au furat cu Wolele 50 tone de fonta de la Mittal Steel

Jandarmii galateni au reusit sambata seara o captura de zile mari, trei hoti care tocmai furasera 50 de tone de lentile de fonta de la combinatul  Mittal Steel.

Dupa caderea noptii, Adrian Silviu Rosca, in varsta de 19 ani, Neculai Spenchiu, de 24 ani si Valentin Ghirca, de 20 de ani, au descins cu excavatoare Wola la halda de zgura de la Mittal Steel, au incarcat in cupele utilajelor peste 50 de tone de lentile de fonta dezgropate din muntele de zgura si au pornit prin camp catre localitatea Movileni, situata in apropierea haldei, unde ar fi trebuit sa descarce marfa in curtea unui centru de colectare a metalului. Toata actiunea hotilor a fost filata de o echipa operativa de la Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Galati si in momentul in care s-au apropiat de poarta centrului de colectare au fost capturati de jandarmi.

Pedepse de pana la 15 ani de inchisoare

Cei trei le-au declarat jandarmilor ca se angajasera de cateva zile la o firma si efectuau transportul la cererea patronului lor, care le-a spus sa ia lentilele de fonta de la halda si sa le duca la centrul de colectare.
Hotii au spus ca nu stiu numele patronului, ci numai porecla acestuia: "Stiulete"! Cele peste 50 de tone de lentile de fonta, in valoare de aproximativ 25.000 lei, au fost preluate in custodie de IJJ Galati, pentru a fi restituite Mittal Steel, iar cei trei hoti au fost predati politistilor. Ei vor fi pusi sub acuzare pentru furt calificat si risca pedepse de pana la 15 ani de inchisoare. Politia continua cercetarile si dupa ce va fi descoperit, probabil ca si patronul "Stiulete" risca o pedeapsa asemanatoare cu cea primita de "angajatii" sai.

Furturile sunt incurajate de autoritati

Din cauza indiferentei autoritatilor locale, pe langa halda de zgura a combinatului s-a format o veritabila "industrie" a furturilor. Hotii actioneaza noaptea in bande de cate 10-15 indivizi, cu carute special construite pentru a rezista la transportul deseurilor metalice, dar si folosindu-se de utilaje grele. In februarie 2006, la solicitarea administratiei Mittal Steel, a fost organizata o descindere a politiei, pentru capturarea hotilor care lucreaza si ziua in amiaza mare. Cei 50 de politisti si "mascati" de la DPIR care au efectuat descinderea au surprins la lucru peste 100 de hoti care rascoleau muntele de zgura cu 10 excavatoare Wola si carau deseurile la centrele de colectare cu cinci tractoare cu remorca si un  microbuz. Furturile de metal de la combinatul Mittal Steel sunt incurajate de autoritatile locale, in primul rand de primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, si de primarul comunei Sendreni, Paul Cristea, care au autorizat functionarea centrelor de colectare in apropierea combinatului. Hotii fura de la combinat, vand prada la centrele de colectare aflate la 500 m sau 1-2 km, dupa care patronii centrelor de colectare vand deseurile tot combinatului, sub forma de fier vechi. Desi este ceruta de peste patru ani desfiintarea centrelor de colectare a deseurilor metalice din preajma combinatului, inclusiv de Inspectoratul Judetean de Politie Galati, autoritatile locale nu au intreprins nimic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă