22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAudieri cu jurati in cazul mortii printesei Diana

Audieri cu jurati in cazul mortii printesei Diana

Inalta Curte de Justitie a Marii Britanii a hotarat ieri ca audierile in controversatul caz al mortii printesei Diana si a iubitului ei, Dodi Al Fayed, sa se desfasoare in prezenta unui juriu. Instanta suprema britanica a respins decizia pronuntata in luna ianuarie de judecatoarea Elizabeth Butler-Sloss, care anuntase ca va prezida singura audierile, si i-a dat satisfactie tatalui lui Dodi, Mohamed Al Fayed, care a cerut ca ancheta sa fie publica.
Cei trei judecatori ai Inaltei Curti de Justitie britanice si-au motivat decizia afirmand ca este posibil ca un accident similar celui in care a murit in 1997 "Printesa Inimilor" sa se repete, cazul fiind de interes public. "Nu doar membrii familiilor regale, ci toate celebritatile sunt vulnerabile" la incidente de acest tip, fiind urmarite tot timpul de paparazzi, a scris in motivatia sentintei judecatoarea Janet Smith.
Milionarul egiptean Mohamed Al Fayed, tatal lui Dodi si proprietarul magazinului Harrods din Londra, a declarat ca decizia Curtii Supreme "nu este capatul drumului, dar reprezinta un pas important". Mohamed Al Fayed sustine ca Diana si Dodi au fost ucisi intr-un complot pus la cale de serviciile secrete britanice, la ordinul casei regale, stanjenita de relatia printesei cu un musulman. Potrivit teoriilor conspiratiei, Diana ar fi fost insarcinata si urma sa isi anunte logodna cu Dodi.
Anchetele politiei franceze si britanice au dus la concluzia ca responsabilitatea pentru accidentul din noaptea de 31 august 1997, de la Paris, ii apartine soferului limuzinei Mercedes in care se aflau Diana si Dodi, Henri Paul (decedat si el in accident), care avea o concentratie de alcool in sange de 1,74 grame (de doua ori limita admisa) si a pierdut controlul masinii, dupa ce a accelerat pentru a scapa de paparazzi care ii urmareau, pe motociclete, pe cei doi indragostiti. Limuzina a intrat in pilonul de sustinere cu numarul 13 al tunelului Alma din Paris. Aceasta explicatie nu i-a satisfacut insa pe Mohamed Al Fayed si pe unii dintre admiratorii printesei Diana din intreaga lume, care au alimentat teoriile conspiratiei.
Mohamed Al Fayed il acuza pe sotul reginei Elisabeta a II-a, printul Philip, ca ar fi "comandat" asasinarea celor doi si a cerut ca acesta sa fie chemat sa depuna marturie, impreuna cu mostenitorul tronului britanic, printul Charles, fostul sot al Dianei.

Raportul Stevens

Pe 14 decembrie anul trecut au fost date publicitatii concluziile anchetei conduse de seful politiei metropolitane, lordul Stevens. Pe baza investigatiilor proprii, a 20.000 de documente si a depozitiilor a 1.500 de martori si a sefilor MI5 si MI6, ancheta a exclus orice implicare a serviciilor secrete britanice si a casei regale, confirmand culpa soferului Henri Paul. In "Raportul Stevens" s-a precizat ca Diana nu era insarcinata si ca Dodi Al Fayed cumparase, intr-adevar, un inel. O alta concluzie a expertilor a fost ca Diana, Dodi si soferul ar fi scapat cu viata daca ar fi purtat centurile de siguranta.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă