Reactiile critice la adresa controversatei prezentari care a avut loc luni, la New York, a unui documentar produs de James Cameron, autorul "Titanicului", nu au intarziat sa apara. In esenta, filmul, care va fi difuzat pe Discovery Channel pe 4 martie, afirma ca Iisus Hristos a fost ingropat langa Ierusalim alaturi de Maria Magdalena si fiul pe care l-ar fi avut impreuna, bazandu-se pe descoperirea, acum peste 20 de ani, a 10 sicrie intr-un mormant evreiesc standard de pe vremea lui Irod.
Saracie de argumente
Dovada ca e vorba chiar de Iisus Hristos ar fi numele ebraice care sunt inscrise pe fiecare sarcofag: Yehoshoua Ben Yossef (Iisus fiul lui Iosif), Yehouda Bar Yehoshoua (Iuda fiul lui Iisus), Martha si Myriam (Maria). Alte argumente aduse de realizatorii documentarului sunt: o comparatie a ADN-urilor lui "Iisus" si "Mariamene e Mara" arata ca cele doua persoane nu au o legatura de sange, asa ca, inmormantate fiind in acelasi loc, ar fi putut forma un cuplu; un model statistic al frecventei acestor nume in epoca, prin care, studiind probabilitatea de a gasi toate aceste nume impreuna in mod intamplator, un profesor de matematica din Toronto conchide ca aceasta este de 600 la 1.
Razboi intre Hollywood si Biserica?
Pentru Amos Kloner, eminent arheolog israelian, coordonatorul echipei de savanti care au cercetat pana acum descoperirea arheologica, documentarul nu aduce "nici o dovada stiintifica". "Este un mormant evreiesc din primul secol dupa Hristos, si atata tot", a declarat el agentiilor de presa. "Numele vizibile pe sase dintre osuare sunt foarte interesante, caci ele le reamintesc pe cele ale figurilor principale ale Noului Testament. Dar cine poate spune ca Maria este Magdalena si ca Iuda este fiul lui Iisus?! Aceasta nu poate fi dovedit." Kloner afirma ca, din 900 de morminte gasite in jurul vechiului Ierusalim si datand din perioada celui de-al doilea Templu, numele de Iisus revine de 71 de ori, fie ca fiu al lui Iosif, fie nu. Autoritatea israeliana a antichitatilor a refuzat sa comenteze, dar inca din 1996 un purtator de cuvant evaluase ca "aproape de zero" posibilitatea ca mormantul de la Talpiot sa fie cel al lui Iisus Hristos.
Intre timp, organizatiile crestine nu au intarziat sa-si faca simtita nemultumirea. Pastorul Rob Schenck, presedintele Consiliului National al Clerului, a denuntat "o fictiune hollywoodiana deghizata in fapt stiintific". "De ani buni, Hollywoodul ataca crestinismul", a regretat el, invocand si precedentul "Codului lui Da Vinci".
Regizorul evreu isi are radacinile in Romania
Asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme, sa rasara peste tot romani plecati de cine stie cata vreme din Romania (medicul care a facut autopsia lui Anna Nicole Smith, fabricantul Oscarurilor, Miss Belgia, Cheeky Girls etc.), si Simcha Jacobovici, regizorul spinosului documentar, este fiul unor evrei romani plecati in Israel dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cineastul vorbeste fluent romaneste, lucru de care ne-am putut convinge atunci cand, in anul 2000, cand a venit in tara si a participat la Iasi la o ceremonie organizata in amintirea victimelor Holocaustului, ziarul "Romania libera" a publicat un interviu cu cel care dupa sapte ani, iata, tine prima pagina a ziarelor din lumea intreaga. Simcha Jacobovici a asistat, atunci, la dezvelirea unei placi memoriale in amintirea Pogromului de la Iasi din 1941. Intr-adevar, biografia proaspetei celebritati este dramatica: in timpul razboiului, tatal regizorului, care a murit de moarte buna acum 10 ani, a fost impuscat in curtea unei sectii de politie din oras. Dupa conflagratie, parintii lui Simcha Jacobovici au plecat in Israel. Acolo a venit pe lume viitorul regizor, la 5 ani dupa infiintarea statului evreu. Familia Jacobovici a emigrat in Canada cand Simcha avea 9 ani. Regizorul controversatului documentar a declarat in repetate randuri ca trei lucruri i-au marcat viata: ca este evreu, ca s-a nascut intr-un stat nou infiintat si ca se trage din supravietuitori ai Holocaustului.
Simcha Jacobovici s-a mai facut remarcat printr-un scandal in 2002, cand documentarul "Iacob, fratele lui Iisus", prezentat tot pe Discovery, a starnit o imensa controversa stiintifica si teologica. Ulterior, autoritatile israeliene au declarat ferm ca sarcofagul lui Iacob prezentat in acel film era un fals si negustorul de antichitati particular care i-l vanduse un escroc ordinar, dar acest lucru a fost mediatizat mult mai putin decat contrafacerea originara.