Directorul serviciilor americane de informatii, Michael McConnell, numit recent in functie, a prezentat in Senat un raport prin care pune in garda Statele Unite in ce priveste statele si organizatiile considerate cele mai amenintatoare contra intereselor si teritoriului american si in care denunta inasprirea regimului in Rusia si continuarea de catre Moscova a unei politici externe marcate de "rivalitate" si "antagonism" cu SUA.
Pe lista acestor state si organizatii figureaza in primul rand reteaua Al Qaeda, organizatia terorista care reprezinta cea mai mare amenintare contra intereselor americane. "Am capturat sau ucis numerosi agenti de rang inalt in cadrul Al Qaeda, dar elementele centrale ale retelei rezista si continua sa comploteze atacuri contra teritoriului" american. McConnell a precizat ca liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, si adjunctul sau, Ayman al Zawahiri, se afla in zona tribala din Pakistan, unde infiinteaza noi tabere de antrenament. Pana in prezent, oficialii americani din serviciile de informatii au refuzat sa identifice cu precizie locatia in care se afla bin Laden, desi se banuieste de mult timp ca se afla in Pakistan. Audierea lui McConnell a avut loc la o zi dupa ce adjunctul directorului CIA, Stephen R. Kappes, s-a deplasat in Pakistan pentru a-i prezenta presedintelui Pervez Musharaf dovezi "de necontestat" potrivit carora Al Qaeda infiinteaza noi tabere de antrenament in aceasta tara.
Al Qaeda, Hezbollah, Iran, Irak…
Lista continua cu grupul siit radical Hezbollah, "sustinut de Iran si Siria", urmat de talibanii care isi "conserva sanctuarele" in Pakistan, iar resurgenta in Afganistan "impiedica dezvoltarea economica si mineaza sustinerea presedintelui Karzai". In ce priveste Irakul, "tendintele actuale politice si de securitate evolueaza intr-o directie proasta" si situatia securitatii va continua sa se deterioreze intr-un ritm comparabil celui din semestrul al doilea din 2006. Iranul figureaza pe primul loc in randul statelor care pot prezenta o amenintare contra SUA, arata raportul. "Chiar daca informatiile noastre sunt incomplete, estimam ca Iranul ar putea produce o arma nucleara pana la mijlocul viitorului deceniu", o "situatie foarte periculoasa intrucat un Iran nuclear ar putea provoca reactii destabilizatoare din partea altor state din aceasta regiune volatila". Coreea de Nord reprezinta si ea "o amenintare pentru securitatea internationala", McConnell subliniind ca proliferarea armelor de distrugere in masa reprezinta "a doua mare amenintare" dupa terorism.
Pe lista figureaza si Rusia, raportul relevand ca "afirmarea puterii ruse va continua sa injecteze elemente de rivalitate si de antagonism in relatiile dintre SUA si Moscova, in special in interactiunile din fosta URSS", iar Kremlinul devine din ce in ce mai autocratic pe masura apropierii alegerilor prezidentiale de anul viitor. McConnell considera ca acest comportament "va impiedica cooperarea cu Rusia in dosare precum lupta antiterorism, cea contra proliferarii, dosarul energiei sau promovarea democratiei in Orientul Mijlociu".
Demonstratia de forta a Rusiei este facilitata de enormele venituri provenite din petrol si gaze, iar Moscova nu ezita sa inchida robinetele pentru a-si atinge telurile. "O economie prospera si perceptia succesului politic in tara si in strainatate au dus la cresterea cheltuielilor pentru aparare si incurajeaza Kremlinul sa isi urmareasca scopurile politicii externe care nu sunt intotdeauna conforme cu cele ale institutiilor occidentale". McConnell a mai precizat ca, "asa cum arata moartea fostului agent rus Alexandr Litvinenko, acumularea constanta de probleme si de frictiuni ameninta sa afecteze mai mult relatiile Rusiei cu Occidentul".