7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialAutonomia vine de la munte

Autonomia vine de la munte

Radicalii maghiari vorbesc de 17 ani de autonomia Tinutului Secuiesc, dar nu au fost in stare sa ofere pana acum nici un studiu serios prin care sa demonstreze cu ce le-ar fi mai bine secuilor daca ar fi autonomi fata de Bucuresti. Singurul proiect care a incercat sa clarifice lucrurile a fost cel al sociologului clujean Miklos Bakk. Acesta impartea pe hartie locurile din administratia regionala intre romani si maghiari.
Numai ca rromii, armenii, germanii si evreii din regiune nu ar fi putut sa primeasca niciodata vreun mandat in Parlamentul secuiesc daca acest proiect ar fi fost pus in practica. Pana acum, demersurile autonomistilor maghiari s-au bazat pur si simplu pe faptul ca aceasta regiune merita un tratament special doar pentru simplul fapt ca este locuita de secui.
Daca am aplica aceasta logica, Muntii Apuseni ar trebui declarati drept tinut autonom pentru simplul fapt ca sunt locuiti de moti. Basca ar trebui ca Emil Boc sa fie numit guvernator pentru ca provine din Rachitele. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Marginimea Sibiului ar trebui sa devina un soi de Republica Autonoma a Ciobanilor. Aceasta ar urma sa il desemneze pe Gigi Becali drept presedinte, iar el ar fi obligat sa inceapa de indata negocierile cu Uniunea Europeana pentru eliminarea restrictiilor impuse in domeniul transhumantei la oi si la fotbalisti.
In fond, Becali ar fi cea de-a treia Excelenta din Sibiu, dupa Regele Cioaba si Imparatul Iulian. Cu un asemenea puhoi de marimi, Sibiul ar putea fi declarat Capitala Europeana a Ridicolului, dupa ce, pe deplin meritat, acest oras a primit titlul de capitala culturala europeana.
Aceasta caricaturizare a realitatii nu face altceva decat sa ingroase gluma sinistra ce are loc in judetele Harghita, Covasna si Mures. Oameni in toata firea se joaca de-a referendumul, desi banii cheltuiti cu aceasta farsa ar fi fost poate folositi mai bine pentru replantarea muntilor despaduriti de grofii locali. In fond, acestia au in micile lor satrapii create, dupa anul 1989, mai multa autonomie decat ar putea visa secuii de rand.
Mai mult decat de cocardele rosu-alb-verde, locuitorii Tinutului Secuiesc sunt preocupati de repararea drumurilor ori de simplificarea birocratiei. Fara rezolvarea acestor probleme, autonomia nu valoreaza nici cat un cartof stricat.

Cele mai citite

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens, a reacţionat luni un purtător de...

Reacția ministrului Energiei, după ce Greenpeace a atacat în instanța de judecată proiectul „Neptun Deep“

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reacționat după ce organizația Greenpeace a atacat în instanța de judecată avizele emise iresponsabil de către Ministerul Culturii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă