2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPeste 600 de milioane de euro pentru finantarea IMM-urilor

Peste 600 de milioane de euro pentru finantarea IMM-urilor

Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie – Oficiul Teritorial Constanta au sustinut un seminar de specialitate care a avut ca subiect fondurile structurale la care au acces, in perioada 2007-2013, intreprinderile mici si mijlocii. Valoarea estimata a finantarii acordate sectorului IMM-urilor in aceasta perioada este de 630 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor OTIMMC, firmele mici si mijlocii vor putea obtine finantari nerambursabile de pana la 1,5 milioane de euro pentru modernizarea productiei, extinderea capacitatii de fabricatie si lansarea de noi produse si servicii. IMM-urile reprezinta peste 99% din totalul intreprinderilor si dau un randament mult mai mic decat companiile mari, fapt explicat in mare parte de folosirea echipamentelor de productie depasite. Investitiile necesare pentru extinderea proceselor tehnologizate, pentru realizarea unor produse cu valoare adaugata ridicata sau pentru implementarea sistemelor de management al calitatii si mediului si a certificarii produselor sunt considerabile si vor putea fi realizate cu ajutorul axei prioritare 1 a Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS-CCE). Sprijinul financiar va consta in granturi (schema de finantare) cu componenta nerambursabila. Lansarea schemelor de finantare pentru IMM va avea loc in semestrul al doilea din 2007. In acest moment, Programul Operational Sectorial CCE a fost transmis Comisiei Europene, urmand a fi supus procesului de negociere si aprobare. Acest proces dureaza, conform reglementarilor CE, maximum patru luni.

Modernizarea, sprijinita

IMM-urile din domeniul productiei pot beneficia de sprijin pentru modernizare. Intreprinderile mici si mijlocii vor putea depune cereri pentru proiecte a caror componenta de AFN (alocatie financiara nerambursabila) poate ajunge la maximum 200.000 de euro, dar si pentru investitii mari realizate de catre IMM, caz in care AFN este cuprins intre 200.000 euro si 1,5 milioane de euro. Fondurile sunt destinate pentru investitii, cum ar fi noi unitati de productie, pentru extinderea capacitatii de fabricatie, lansarea de produse noi si servicii aditionale. De asemenea, IMM-urile pot accesa aceste fonduri pentru modernizarea instalatiilor, a echipamentelor, automatizarea sau mecanizarea proceselor de fabricatie sau introducerea unor noi tehnici de productie. POS-CCE ofera si posibilitatea de achizitionare a unor bunuri intangibile, cum ar fi brevete, licente sau know-how.

Alte cheltuieli eligibile

In cheltuielile eligibile pentru fondurile structurale la care pot avea acces IMM-urile se incadreaza proiectarea si supravegherea lucrarilor, studiile de fezabilitate si evaluarile asupra mediului, taxele pentru diversele autorizatii si teste ce pot atinge un cuantum de cinci procente din totalul investitiilor eligibile. Cumpararea de terenuri poate atinge zece procente din investitiile eligibile, in timp ce constructiile si lucrarile asimilate pot ajunge la 50 de procente. Sunt acceptate si cheltuielile pentru achizitionarea de masini si echipamente, a mijloacelor de transport, daca sunt necesare ciclului de productie, sau pentru software, ori pentru cerintele de productie sau manageriale ale intreprinderii.
Ghidul solicitantului va fi elaborat dupa ce POS-CCE este aprobat de Comisia Europeana, finantarea putand fi obtinuta doar pe baza prezentarii unor proiecte eligibile, in conformitate cu acest ghid al aplicantului. Pana la aparitia Ghidului solicitantului pentru finantarile din fonduri comunitre, ANIMMC va lansa programele nationale de finantare pentru sectorul IMM. Astfel, intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia in acest an de fonduri de 75 milioane de lei, prin programe nationale derulate de Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), in crestere fata de cele 64 milioane de lei alocate anul trecut.

Programele se adreseaza tuturor buzunarelor

Investitorii constanteni s-au aratat interesati de mai multe programe din totalul de 14 prezentate de reprezentantii OTIMMC. Au atras atentia cel mai mult Programul National Multianual pe perioada 2002-2009 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri (bugetul alocat pe 2007: 1.700.000 lei), programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – Start 2007 (buget alocat pe 2007: 1.350.000 lei), programul EMPRETEC-UNCTAD Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor (buget alocat pe 2007: 360.000 lei), Programul National Multianual pe perioada 2006-2009 de sprijinire a IMM-urilor in dezvoltarea exportului (buget alocat pe 2007: 8.000.000 lei) si Programul National Multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor-manager din sectorul IMM-urilor (buget alocat pe 2007: 700.000 lei).

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Donald Trump revine cu declarații provocatoare și sugerează posibilitatea anexării Canadei

În timp ce președintele Joe Biden a transmis un mesaj clasic de Crăciun, subliniind valorile „libertății, iubirii, bunătății și compasiunii”, Donald Trump a ales...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de vânt puternic și Cod galben de viscol în mai multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineață o avertizare de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului. Avertizarea meteorologilor este valabilă până joi...
Ultima oră
Pe aceeași temă