O carte bisericeasca rara, de o valoare sentimentala inestimabila pentru comunitatea din satul bistritean Gledin, a disparut fara urma din chivotul bisericii ortodoxe din Monor, fara ca lacasul de cult sa fie spart. In timp ce politistii fac cercetari, preotimea se roaga pentru reaparitia Apostolului, tiparit la 1704, donat comunitatii locale de Pahomie, primul sfant canonizat originar din judetul Bistrita-Nasaud.
Potrivit protopopului Alexandru Vidican, cartea, tiparita la Buzau in urma cu mai bine de 300 de ani, nu a fost predata colectiei muzeale a Protopopiatului ortodox bistritean, care numara peste 1.000 de lucrari bisericesti de valoare, pentru ca s-a aflat in diferite colectii particulare, dupa care a ajuns in grija scriitorului Teodor Tanco. Acesta a lasat-o spre pastrare Muzeului de Arta si Tehnica Populara al comunei Monor. Apostolul era pastrat intr-un loc de taina, intim, chiar in altar, respectiv in chivotul bisericii din localitate, de unde a disparut in chip misterios, fara ca biserica sa fie sparta vreodata. Potrivit oamenilor de cultura, doar cinci astfel de exemplare ar mai exista in toata tara, majoritatea identificate de scriitorul Teodor Tanco, care s-a alarmat de-a lungul timpului de disparitia multor obiecte rare bisericesti. Acesta s-a nascut pe 22 aprilie 1925, in comuna Monor. Lucratorii Inspectoratului Judetean de Politie fac cercetari in cazul misterioasei disparitii. Purtatorul de cuvant al institutiei, Raluca Petrean, a declarat ca in 12 ianuarie 2007 Postul de Politie Monor a fost instiintat de disparitia Apostolului de catre preotul din localitate. "Parohul Marius Avram a reclamat faptul ca intre anii 1999 si 2003 din chivotul altarului bisericii ortodoxe din Monor a disparut cartea de patrimoniu, cu dimensiunile de 26/18 cm, coperte de piele uzata, tiparita in romana cu litere chirilice", a spus reprezentantul IPJ. Raluca Petrean a adaugat ca lucrarea purta inscriptia donatorului sau.
Cu toate acestea, intre anii 1999 si 2007 nu a fost sesizata nici o spargere a bisericii ortodoxe din Monor – sustin politistii. Pe de alta parte, protopopul Alexandru Vidican a declarat, ieri, ca a aflat despre disparitia Apostolului abia in urma cu trei saptamani. Mai curios este faptul ca parintele Marius Avram a afirmat ca aceasta carte a disparut "de vreo doi ani". Si totusi, Politia a fost instiintata doar la sfarsitul lunii ianuarie. "Eu eram indreptatit sa pastrez Apostolul, incredintat de profesorul Tanco. L-am pus intr-un loc intim din biserica, in Sfantul Altar, unde nu are acces chiar oricine, dar totusi au acces lucratorii la curatenie, diacul, fatul sau clopotarul. Cartea nu face parte din patrimoniul national, desi este susceptibila, doar ca nu a fost inscrisa, dar are o valoare sentimentala inestimabila pentru comunitate. Facea parte din istoria locala", a spus parintele Avram.