14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialConstructia noii statii de epurare a Bacaului face victime colaterale

Constructia noii statii de epurare a Bacaului face victime colaterale

Trei proprietari de pamant care au teren la marginea Bacaului, intr-o zona cu potential imobiliar imens, vor fi expropriati de Regia de Apa. Oamenii nu se impotrivesc, insa vor sa fie despagubiti la valoarea reala a terenurilor. In timp ce pretul pietei este de circa 20 de euro/mp, Regia de Apa le ofera sume cuprinse intre 5 si 7 euro/mp.

La Barati, in comuna Magura, intr-o zona care se va transforma in noul El Dorado al constructorilor de vile, RAGC vrea sa construiasca o statie de epurare a apelor uzate. Investitia face parte din proiectul finantat de Uniunea Europeana pentru aductiunea de apa a Bacaului de la Valea Uzului. Regia de apa a cumparat deja 18.000 din cei 21.000 de metri patrati necesari. Restul terenului este detinut de trei proprietari, care nu vor sa accepte pretul oferit, de numai cinci euro pe metrul patrat.

Expropriere de utilitate publica

"Domnule, pretul pietei in zona este de 20 de euro pe metrul patrat. Un vecin a vandut acum 10 ani cu 15 euro. Cum sa accept eu sa-l vand cu numai cinci euro, cat mi s-a oferit?", se intreaba Constantin Nita. El este unul dintre cei trei care se impotrivesc exproprierii. Zona a fost declarata "de utilitate publica" de catre Consiliul Judetean. Prin urmare, Regia Autonoma de Gospodarie Comunala (RAGC) poate cere instantei exproprierea pentru utilitate publica a proprietarilor pamantului. Regia a depus actele la judecatorie si asteapta ca dosarul sa fie selectat de computer si dat in lucru unui judecator. Pretul oferit a fost stabilit de o expertiza pe care Nita o contesta: "Ei au spus ca pamantul meu nu are cale de acces si din cauza asta mi-au scazut valoarea. Dar nu s-au uitat ca intre terenul pe care-l vor ei si drum este tot pamantul meu, pe care este casa mamei si gradina", spune Constantin Nita.

"Mi-au luat pamantul sageata"  

La fel de nemultumit este si Lazar Mondan. "Mi-au luat terenul «sageata» si nici nu mi-l plateste macar ca la ceilalti, care au primit 7 euro. Pentru ca eu am drum de acces", spune Mondan. Nemultumirea lui e data de faptul ca RAGC vrea sa-i ia pamantul in diagonala – sageata, adica. "Nici nu-l platesc ca lumea, si nici cu ce raman nu mai pot face nimic. Nici nu mai am cum sa bag tractorul. Macar sa-l ia tot", spune el cu naduf. Ceilalti din zona au vandut cu pana la sapte euro metrul patrat. Nu-i interesa prea mult pretul pentru ca nu au vrut sa-si mai bata capul, erau mostenitori.

"S-o creada ei ca-l dau cu 7 euro!"

Cel mai nemultumit este insa Iordache Cojocaru. La cei 77 de ani ai sai el iese cel mai pagubit. Pamantul lui e chiar la drum si i se ofera doar sapte euro. Pierderea lui este de circa 45.000 de euro. "Pe mine ma evalueaza la teren extravilan. O fi fost demult extravilan, dar acum casele si vilele au ajuns aici. Eu simt valoarea acestui pamant, am lucrat 40 de ani in proiectare. Altii primesc inapoi palate si munti intregi, iar mie imi ia pamantul cu forta, pe un pret de nimic. asta e furt, nu altceva", spune Cojocaru. Pentru pamantul pe care Regia de Apa vrea sa-l ia la pret de nimic, familia lui Iordache Cojocaru a suferit mult dupa razboi. "Pentru ca aveam acest pamant, am fost trecuti in categoria «mijlocasilor» si a trebuit sa platim impozite si sa dam cote de produse imense. Eu n-am avut voie, tot din aceasta cauza, sa primesc bursa la facultate. S-o creada ei ca-l voi da cu sapte euro." Cojocaru are 3.400 de metri patrati. Au fost 3.850, dar cateva sute de metri au fost luate tot de Regia de Apa pentru constructia rezervoarelor, pe vremea comunistilor.

RACG: "Nu putem plati pretul pietei"

Directorul Regiei de Apa, Adrian Craiovan, spune ca nu poate plati pretul cerut de proprietari. "Eu folosesc banul public. Evaluatorul a stabilit un pret, s-a facut dosar, in functie de marimea suprafetei si de utilitati. Acesti cetateni ar vrea sa primeasca pretul pietei, insa nu am temeiul legal ca sa platim din banul regiei. Eu ii cred ca vor mai mult, dar nu putem plati pretul pietei", spune Craiovan. Regia a depus dosarul de expropriere in instanta, la Judecatoria Bacau.

Cele mai citite

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă