3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialRecord de Guinness Book: manuscrise lungi cat Ecuatorul

Record de Guinness Book: manuscrise lungi cat Ecuatorul

Manuscrise istorice de mare importanta, conservate la Arhivele Nationale, la care publicul, de obicei,  nu are acces, pot fi vazute totusi  intr-o expozitie permanenta, gazduita in holul acestei institutii. Faptul ca aceste "perle documentare" sunt oferite spre vizionare publicului larg se datoreaza unei pasionate si extrem de talentate doamne, istoricul-cercetator Olivia Tulbure-Strachina, care s-a dedicat facsimilarii manuale a documentelor istorice.
Insumand tot ce a facsimilat manual, pe parcursul a peste trei decenii, aceasta impatimita a manuscriselor istorice, adunate, litera cu litera, rand dupa rand, se ajunge la lungimea Ecuatorului.  Dna Olivia Tulbure-Strachina este, probabil, "campioana mondiala" a scrisului de mana, iar  performanta sa este, cu siguranta, demna de Guinness Book.

Valoare inestimabila a facsimilelor manuale

Un astfel de facsimil realizat manual de dna Strachina ar putea costa in jur de un miliard de lei. Dar valoarea lor este multipla si le face inestimabile. Mai intai este unicitatea lor documentara. Apoi frumusetea artistica de exceptie sub care se prezinta, datorata maiestriei gramaticilor si a artistilor care le-au redactat, in epoca. si, nu in ultimul rand, se impune si valoarea reproducerii dnei Olivia Tulbure-Strachina, care a reusit sa le duplice fara cusur.

"Floarea de cristal" din Hrisovul lui Antim Ivireanu

Cel mai drag autoarei este facsimilul care reproduce Hrisovul de ctitorire a Manastirii Antim, document scris si desenat chiar de mana marelui Mitropolit al Tarii Romanesti. "A reproduce arta lui Antim Ivireanu este aproape imposibil", spune dna Strachina. "De exemplu, nu reuseam sa redau intocmai nuanta florilor care impodobesc hrisovul. A trebuit atata concentrare si cercetare incat intr-o noapte am trait un miracol. L-am visat pe marele Antim Ivireanu, care imi spunea la ce floare din manuscrisul lui sa ma uit, sa numar petalele si sa observ culorile. M-am sculat in miez de noapte, am cercetat acea floare din manuscris si am descoperit ca sapte nuante de culoare erau suprapuse, pentru a-i da aspectul acela de cristal, care imi parea de nereprodus".
Cei care vor avea curiozitatea sa viziteze expozitia de facsimile manuale vor fi uluiti de perfectiunea scrisului si a desenelor realizate de dna Olivia Tulbure-Strachina. De la scrisul in limba latina a lui Mihai Viteazu pana la textele chirilice, de la reproducerile de semnaturi si monograme domnesti pana la portretul domnitorului Matei Basarab, impreuna cu Doamna Sa, Irina, tinand impreuna chivotul Manastirii Doicesti, din Hrisovul de la 1646, oricare dintre facsimilele manuale ale dnei Strachina este, in sine, o capodopera a acestei arte a reproducerii. "Documentele m-au instruit si mi-au fost altar academic", spune dna Olivia.  
Etapele facsimilarii manuale a documentelor istorice este, fiecare, in parte, o treapta pe scara exigentei. Mai intai se desfasoara un proces de identificare, apoi urmeaza scrierea, ornamentarea, validarea si verificarea lucrarii. Iar pentru a depasi toate aceste "vami" trebuie sa fii nu doar istoric-cercetator, arhivar, muzeograf si sa ai talent cu caru’. Cel mai important este sa iubesti documentele istorice cu pasiune si sa te cheme… Olivia Tulbure-Strachina.
Printre facsimilele manuale realizate
de dna Strachina si care pot fi vazute in expozitie se afla Hrisovul lui Vlad Tepes, de la 1459, in care este pomenita, pentru prima data, denumirea capitalei, Bucuresti (document considerat un certificat de nastere a orasului), Hrisovul de ctitorie a Manastirii Antim, al mitropolitului Antim Ivireanu (1715),  Hrisovul de ctitorire a Manastirii Hurezu, al lui Constantin Brancoveanu (1695), documente emise in 1600 de Mihai Viteazu, ca domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si al Moldove, cel mai vechi document scris in limba romana, care s-a pastrat – cunoscut de toata lumea, din manualele de scoala, sub denumirea de "Scrisoarea lui Neacsu
din Campulung" s.a.m.d.

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă