Sedinta de bilant pe anul 2006 a Garzii Financiare, desfasurata ieri, a constituit un prilej pentru seful interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, de a face un rechizitoriu dur la adresa acestei institutii.
El i-a sfatuit pe comisarii Garzii sa isi indrepte atentia catre adevaratele cazuri de evaziune fiscala, si nu "sa se plimbe pe strada, sa intre in magazinul sau restaurantul cutare si sa dea amenzi pe legea contabilitatii, pentru ca n-au inregistrat in contabilitate patrunjelul si mararul".
Potrivit vicepresedintelui Chitoiu, care asigura interimatul la conducerea ANAF dupa demiterea lui Sebastian Bodu, nu este normal ca peste 80% din rezultatele raportate de Garda sa reprezinte infractiuni la Legea contabilitatii. Pe de alta parte, el considera anormal si faptul ca peste 70% din rezultate sunt obtinute la nivelul comisariatului general, restul revenind celor 41 de judete.
In alta ordine de idei, Chitoiu a mai reprosat si faptul ca pregatirea profesionala lasa de dorit, iar unii comisari se fac vinovati de interpretarea abuziva a legislatiei. "Primesc foarte multe sesizari din tara ca se fac controale repetate la unii agenti economici, in timp ce altii sunt protejati", a spus Daniel Chitoiu, uitandu-se spre comisarul-sef al Garzii, Adrian Cucu. Acesta a mai constatat si faptul ca nu a vazut controale ale Garzii financiare in angrouri, "pentru ca de aici pleaca evaziunea fiscala". In incheierea rechizitoriului sau, Chitoiu a precizat ca aceste deficiente le-a constatat inca din anii 1997-1998, cand lucra la Curtea de Conturi si ca "situatia nu s-a imbunatatit de atunci".
Comisarii Garzii au verificat anul trecut peste 148.000 agenti economici, cu doar un procent mai mult fata de 2005. In urma controalelor au fost confiscate bunuri in valoare de peste 89.000 lei, cu aproape 30% mai putin fata de anul precedent.
In urma verificarilor au fost transmise 2.334 sesizari penale, pentru prejudicii totale de 745.773 lei. Incasarile Garzii s-au ridicat in 2006 la 151,69 milioane de lei, cea mai mare parte din amenzi, in crestere cu 14% fata de nivelul din 2005, potrivit datelor prezentate ieri de comisarul-sef al institutiei de control, Adrian Cucu. De asemenea, au fost facute verificari in 475 de cazuri, la solicitarea Parchetului, iar alte 2.166, la sesizarea organelor de politie. Nu in ultimul rand, in 80 de cazuri Garda Financiara a efectuat verificari la solicitarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.