25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialA treia runda de negocieri intre autoritatile din Galati si Braila

A treia runda de negocieri intre autoritatile din Galati si Braila

Dupa mai multe amanari, astazi are loc la Palatul Prefecturii din Galati cea de-a treia runda de negocieri intre autoritatile din Galati si Braila in legatura cu proiectul de infiintare a Zonei Metropolitane Galati-Braila.
"La intalnirea bilaterala dintre autoritatile publice locale din cele doua judete sunt asteptati sa participe si secretari de stat din Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Transporturilor, Locuintei si Turismului, precum si parlamentarii de circumscriptie din Galati si Braila", ne-a declarat purtatoarea de cuvant a Prefecturii Galati, Emanuela Turcu.
La rundele anterioare, discutiile au fost tensionate si s-au transformat intr-un dialog al surzilor, pentru ca atat primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, cat si presedintele CJ Braila, Gh. Bunea Stancu, au fost inflexibili atunci cand a fost discutata problema incasarii taxelor.
Intre timp, primarul Galatiului a vizitat zona metropolitana de la Iasi si, cu ce stia deja din vizitele sale in zona metropolitana de la Bordeaux, care cuprinde 39 de localitati, a si conturat proiectul zonei metropolitane Galati-Braila, care ar urma sa se numeasca "Dunarea de Jos".
Partea simpla a proiectului este cine va conduce. "Zona metropolitana va fi condusa de un birou executiv compus din autoritatile alese ale celor doua judete vecine", spune primarul Nicolae.

Solutie pacifista pentru incasarea impozitelor

Partea complicata este tot cea cu impozitele si acum primarul Galatiului are o solutie pacifista: "Desi nu ne-am gandit niciodata ca impozitul pe teren nu trebuie virat judetului de care apartine zona, impozitele aferente pentru zona in care s-a investit trebuie reinvestite in aceeasi zona, pentru dezvoltarea acesteia. Chiar in terenul de 1.000 de hectare pe care l-au cerut de la Agentia Domeniilor Statului si pe care l-ar putea primi in prelungirea cartierului… Insa, daca nu li se aproba terenul, n-am facut nimic", spune Dumitru Nicolae. Problema e ca, si daca ar obtine cele 1.000 ha si ar incasa si impozitul pe teren, edilii Brailei tot nu ar dezvolta vreun proiect acolo. In primul rand, pentru ca, asa cum spune prefectul Brailei, Nicolae Mitroi, in notificarea adresata recent primarului Galatiului, autoritatile brailene au o cu totul alta strategie de dezvoltare, nu pe terenul dintre Galati si Braila.

Strategii si potential investitional diferite

In al doilea rand, chiar si daca ar avea terenul, impozitul pe teren si strategia, edilii Brailei tot nu ar putea dezvolta proiecte pe masura, pentru ca Braila nu are aceeasi capacitate investitionala cu Galatiul, avand un buget de aproape patru ori mai mic decat cel al Galatiului, care este in 2007 de 3.600 miliarde lei vechi.
Singurul ce pare sa fie favorabil proiectului la Braila este primarul Constantin Cibu, care a declarat recent ca aceasta Zona Metropolitana trebuie realizata si se va face intre municipiul Galati si municipiul Braila, nu intre municipiul Galati si judetul Braila! Dar, in conditiile lipsei de fonduri pentru investitii cu care se confrunta Braila, a unor strategii de dezvoltare diferite de ale Galatiului si a unei puternice campanii de desfiintare a proiectului declansate la concurenta de liderii PSD si PD din Braila, nu este exclusa o noua esuare a negocierilor.

Cele mai citite

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...

PSD a votat în unanimitate să nu susțină legea dedicată lui Iohannis

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să nu voteze legea dedicată lui Iohannis, dacă proiectul ajunge în Parlament Înainte de ședința BPN, premierul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă