-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialRisc de contaminare radioactiva din cauza furnalului "TMK" Resita

Risc de contaminare radioactiva din cauza furnalului „TMK” Resita

Singurul furnal al combinatului siderurgic "TMK" din municipiul Resita, care a ramas in picioare pana acum, risca sa fie demolat, dupa ce a ajuns motiv de disputa intre conducerea societatii si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DCCPCN) a judetului Caras-Severin. Si asta, deoarece institutia incearca sa salveze acest turn pentru a-l reda circuitului muzeal, iar investitorii vor sa-l doboare la pamant in vederea construirii unui alt obiectiv industrial, dupa ce au constatat ca el emana radiatii.

Pro si contra

Prin doua adrese trimise, la sfarsitul anului trecut, conducerea "TMK" instiinta Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) despre existenta a nu mai putin de 38 de surse radioactive in vatra si creuzetul furnalului. çn raspunsul dat de institutia de la Bucuresti se arata ca societatea, in calitate de proprietar, are obligatia de a asigura securitatea surselor radioactive si de a lua toate masurile impotriva expunerii populatiei la radiatii ionizante, iar in cazul in care doreste sa dea o alta destinatie furnalului, decat cea pentru care a fost autorizata, acesta trebuie dezafectat.
Solutia aleasa de conducerea TMK este de demolare a furnalului, dar si de pastrare a unor componente ale sale in Muzeul Metalurgiei din Resita. Solutia nu este insa agreata de catre Directia judeteana pentru Cultura, care aduce ca drept argument valoarea de patrimoniu al respectivului obiectiv industrial.
çn timp ce DCCPCN sustine ca furnalul in cauza are o vechime de peste un secol, de unde si clasarea lui intre obiectivele de patrimoniu, cei de la TMK spun ca la mijloc este o confuzie menita sa intretina o stare de dispute pe aceasta tema. çn fapt, nu furnalul ramas in picioare este cel construit acum o suta de ani, ci cel demolat acum trei ani.
Prinsa la mijloc, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, prin presedintele institutiei, Vilmos Zsombori, se erijeaza doar intr-un arbitru neutru, lasand pe altii sa ia decizia finala.
Cel putin asa rezulta din adresa trimisa Consiliului Local, caruia ii cere sa comunice masurile pe care le va lua in vederea amenajarii, conservarii si redarii furnalului in circuitul muzeal. "Acest obiectiv nu prea are valoare istorica, dupa cum incearca unii sa vehiculeze o astfel de idee. Sper ca si cei de la Cultura sa inteleaga ca nu orice trebuie pastrat", a spus primarul orasului, Liviu Spataru.     

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă