-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCodexul Borgia, un enigmatic document cosmogonic

Codexul Borgia, un enigmatic document cosmogonic

La sediul central al Arhivelor Nationale, din Bd. Elisabeta nr. 49, in cadrul expozitiei “Din istoria Mexicului – codexuri si marturii documentare”, poate fi vazut – in facsimil – celebrul Codex Borgia, o carte filozofico-religioasa, mai putin obisnuita.

Ajuns in Europa dupa cucerirea hispanica din sec. al XVI-lea, acest manuscris, care ilustreaza viziunea cosmogonica a poporului mixtec, din provincia mexicana Oaxaca, a intrat in posesia vestitei familii italiene Borgia, iar astazi el este pastrat la Biblioteca Apostolica de la Vatican.
Fiind un manuscris pictografic, elaborat pe un pergament lung de 10,3 m din piele de cerb, Codexul Borgia era, pentru copiii din familia Borgia, un fel de banda desenata care starnea un viu interes. Lasat in seama acestora, celebrul codex cosmogonic era sa piara in foc, el pastrand, astazi, urmele proastei intrebuintari de care a avut parte din partea noilor sai posesori europeni.
Codexul Borgia reprezinta, prin desene cu imagini stilizate, conceptia despre echilibrul cosmic, al civilizatiei mixteca, ce s-a dezvoltat intre anii 1500 a.C. – 1521 d.C. Primele opt dintre cele 76 de desene ale Codexului Borgia fac referire la crearea spatiului si a timpului si la legatura dintre Om si Cosmos.

Similitudini, dincolo de coordonatele geografice

Ceea ce este extrem de interesant este faptul ca acest Codex Borgia reunea cunostintele cosmogonice ale celor mai intelepti preoti ai poporului mixtec, care faceau, ca si marele preot dac Zamolxis, observatii astronomice, din strafundul unor grote tainuite. Cunostintele lor erau uimitor de avansate si trimit cu gandul la un fond comun de cunostine ale umanitatii.
Un alt element interesant pe care cercetatorii l-au mentionat este similitudinea dintre personajul mitologiei antice grecesti Atlas si Atlanteotl, personaj mitologic mayas, mentionat in Codexul Borgia. Ca si Atlas, un titan, frate cu Prometeu, ridicat si el impotriva zeilor si pedepsit de acestia sa tina pe spatele sau Cerul si Pamantul, Atlanteotl poarta Lumea pe umerii sai. La ambele personaje, etimologia numelui trimite la enigmatica Atlantida, acea lume pierduta, inghitita de ape, stihie a naturii denumita prin particula “Atl”, care inseamna “Apa”.

O invitatie la cunoastere

Desi pare destinata mai ales cunoscatorilor, expozitia “Din istoria Mexicului – codexuri si marturii documentare” este o invitatie spre cunoastere, adresata publicului larg. Rafinamentul artistic al exponatelor vorbeste de la sine despre nivelul de civilizatie care a fost distrus de conchistadorii spanioli, in sec. al XVI-lea. Codexurile prezentate ilustreaza aspecte din viata culturala, stiintifica si sociala si reprezinta marturii ale trecerii prin istorie a unor vechi popoare, precum maya, azteca, mixteca, zapoteca, otomi, purepechea s.a. O istorie fascinanta, putin cunoscuta la noi, care, prin intermediul acestei expozitii, largeste universul perceptiei noastre asupra continentului american.

Cele mai citite

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă