5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăTudorel Toader, nemulțumit de candidații pentru șefia DNA

Tudorel Toader, nemulțumit de candidații pentru șefia DNA

Cei patru candidaţi pentru şefia DNA, respectiv Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu, întrunesc condiţiile legale pentru a susţine interviul la Ministerul Justiției. Interviurile candidaţilor pentru conducerea DNA vor avea loc joi, urmând ca vineri să fie anunţată o concluzie. Interviul va fi efectuat de o comisie condusă de ministrul Justiției Tudorel Toader. Acesta a precizat că e posibil ca unul din cei patru să fi desemnat pentru şefia DNA, dar e posibil să nu fie desemnat niciunul. „Vedem cum se va prezenta la interviu, vedem programele manageriale, discutăm toţi membrii Comisiei şi vom stabili dacă avem un candidat pe care să-l propunem CSM-ului şi apoi preşedintelui şi care este acel candidat. Este foarte posibil ca unul din cei patru să fi desemnat candidat pentru şefia DNA, după cum tot foarte posibil este ca niciunul să nu fie desemnat şi atunci vom relua procedura”, a declarat, ieri, ministrul Justiţiei.

El a afirmat, de asemenea, că nu este obligatoriu ca viitorul şef al DNA să provină din instituţie: ”Nu trebuie să uităm că în trecut şeful DNA nu a provenit din interiorul structurii, aşa cum şeful DIICOT nu este din interiorul structurii. Sunt procurori, au experienţă şi se descurcă”. Dintre cei patru candidați, doar Cristian Lazăr activează în afara DNA, în cadrul Parchetului General.

Tudorel Toader a mai subliniat că este convins de faptul că sunt mult mai mulţi procurori care-şi doreau funcţia de manager al DNA, însă au fost influenţaţi de mentalitatea potrivit căreia câştigătorul este stabilit înaintea concursului. Legat de responsabilităţile procurorului şef al DNA, Tudorel Toader a spus că acesta trebuie să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie şi să nu mai existe oameni nevinovaţi care să fie arestaţi.

 

Legăturile care îl  încurcă pe ministru

Potrivit unor surse politice, Toader este nemulțumit de toate cele patru candidaturi și acesta este motivul pentru care a invocat posibilitarea reluării procedurii. De fapt, rezerva ministrului Justiției în privința candidaturilor are cu totul o altă explicație, nemărturisită în public. Trei din cei patru candidați sunt identificați ca apropiați ai fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kövesi, revocată de președintele Klaus Iohannis, la propunerea lui Tudorel Toader, după o decizie a Curții Constituționale (CCR).

Astfel, Florentina Mirică este considerată o apropiată a Laurei Codruța Kövesi, cea care a numit-o în 2014, la conducerea Serviciului de combatere a corupției din justiție din cadrul DNA. De altfel, Kövesi a mers de mai multe ori la sediul CSM, pentru a o susţine pe Mirică atunci când aceasta a fost cercetată disciplinar. La rândul său, Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA este inclus în aceeași categorie, Kövesi și Iacob fiind cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară în același dosar. Și Elena Grecu ar intra în aceeași categorie, fosta șefă a Parchetului Constanța fiind adusă de Kövesi în structura centrală a DNA în 2016. Singurul care nu are legături clare cu fosta șefă a DNA este Cristian Lazăr, provenit din Parchetul General. Acesta a fost, însă, promovat de fostul ministru al Justiției Robert Cazanciuc în era Ponta, având la activ și un NUP pentru fostul premier, în cazul acuzațiilor de plagiat.

Potrivit legii, procurorul șef al DNA este desemnat de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al CSM.

 

Cine sunt cei patru candidați:

*Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost promovată în această funcție de Laura Codruța Kövesi. Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizaţi 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceştia au fost trimişi în judecată în urmă cu zece zile. Mirică a instrumentat dosarul ”mașinii de lux” în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul ministru al Internelor Petre Tobă și mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecţia Judiciară pe motiv că ar fi dat informații din dosar. Plângerea a fost făcută de către avocaţii fostului ministru de Interne Petre Tobă și a fost respinsă în cele din urmă de către CSM. În plus, Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei. 

*Marius Iacob, fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General,a devenit adjunctul Laurei Codruța Kövesi în iulie 2013. Și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, finalizat cu mai multe condamnări definitive. Tot el a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv. Dosarele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu au fost și ele instrumentate de Marius Iacob. La fel cazul Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă. Iacob este vizat de două acţiuni disciplinare declanşate de Inspecţia Judiciară.  

*Cristian Lazăr este în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. El a fost propus pentru  funcția pe care o ocupă acum în 2015 de ministrul Justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc. Lazăr este procurorul care a decis, în 2013, neînceperea umrăririi penale împotriva fostului premier Victor Ponta pentru acuzația de plagiat. Lazăr a motivat că nu se poate reţine acuzaţia de plagiat pentru că premierul ar fi copiat doar texte de natură juridică cu caracter general. 

*Elena Grecu lucrează din 2015 ca şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală. Anterior, ea a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

 

Ce spune procurorul general

În schimb, procurul general Augustin Lazăr crede că Toader ar trebui să aleagă dintre cele patru variante pe care le are la dispoziție. „ Este o ofertă variată, din cadrul DNA sunt procurori foarte experimentaţi şi cu rezultate considerabile în activitate, dar şi procurorul care este din cadrul Parchetului General. Ministrul Justiţiei va putea să aleagă un procuror dintre cei patru, care într-adevăr au cu toţii o experienţă importantă şi nu sunt persoane necunoscute în cadrul Ministerului Public”, a declarat ieri procurorul general Augustin Lazăr.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...
Ultima oră
Pe aceeași temă